Societat

Col·lectius

Un festival per trencar tabús

La festa, adreçada sobretot al col·lectiu homosexual, reuneix unes 8.000 persones a Vilassar de Dalt

70.000 assistents participen de les diverses activitats durant 13 dies

El festival homosexual més gran del món, el Circuit Festival, va tornar ahir a viure una jornada d'allò més festiva al parc aquàtic Illa Fantasia de Vilassar de Dalt. Aigua, música, espectacles i, sobretot, molta festa van ser els ingredients principals d'una nova edició del Water Park Day, sens dubte un dels actes lúdics estrella que ofereix el festival any rere any.

I és que durant tot el dia d'ahir l'Illa Fantasia va esdevenir un formiguer pel qual van passar prop de 8.000 persones, segons l'organització, per gaudir del bon temps i fer passar la calor enmig d'un ambient distès, sense complexos i on les ganes de passar-s'ho bé es van sobreposar a algunes cues que es produïen pels que volien adquirir menjar o beguda. Gais, lesbianes, transsexuals però també heterosexuals vinguts de tots els indrets del planeta no van dubtar a remullar-se als tobogans i a la resta d'atraccions del parc aquàtic maresmenc. Els cossos atlètics i tatuats predominaven en unes instal·lacions on la piscina de davant l'escenari era de llarg un dels punts amb més concurrència de públic.

“Hi venim cada any. Aquest festival, i en particular el Water Park Day, és una cosa diferent, ens hi sentim molt a gust”, afirmaven en Morris i en Mauricio, vinguts d'Itàlia i Hondures. “És un esdeveniment molt important que se celebra només un cop l'any i és interessant venir-hi perquè pots conèixer molta gent”, explicava en Dan, que definia el festival com “una oportunitat que permet combinar festa i platja amb la cultura i altres serveis que ofereix la ciutat de Barcelona i el seu entorn”.

Amb tot, i com acostuma a passar en aquests tipus d'actes massius, també hi ha lloc per alguna queixa. “Em sembla que els preus són una mica cars. Crec que s'aprofiten del fet que sigui una trobada molt característica, ja que a la festa que fan aquí mateix per a heterosexuals les consumicions no són tan cares ni de bon tros”, comentava la Carla, de Vilassar de Mar. “He vingut des d'Austràlia i m'està agradant molt, però no sé si podré venir un altre cop perquè el viatge amb avió fins aquí és molt car”, deia en Luke.

Internacionalització

El que és un fet any rere any és la internacionalització d'aquest festival. Bona prova d'això en són les prop de 60 nacionalitats que s'apleguen per acudir a aquesta cita, que es fa del 2 al 14 d'agost. Si en els darrers anys es destacava l'arribada de gent provinent dels països àrabs, Rússia, els Estats Units o Austràlia, enguany, i segons l'organització, hi ha hagut un increment en el nombre de persones vingudes de països asiàtics: la Xina, Taiwan o el Japó.

“Cada any tenim sorpreses agradables en aquest sentit”, comentava Teseo Cuadreny, un dels membres de l'organització del Circuit Festival. “La gent és capaç de travessar el planeta per venir aquí, i això demostra que les coses s'estan fent bé”, va emfatitzar el portaveu.

70.000 assistents

A nivell general, dels 13 dies de festival, des de l'organització es calcula que unes 70.000 persones participen dels diversos actes programats. “L'any passat ens preguntàvem si ens podríem mantenir o créixer més i, encara sense xifres definitives, podem afirmar que aquest festival està tornant a ser un èxit”, va comentar Cuadreny. El portaveu, a més, va explicar que en l'edició d'aquest any s'han millorat alguns aspectes pel que fa a la logística. “Vam detectar que alguns espais es feien petits i que la gent no hi cabia, i aquest any hem aprofitat per redimensionar-ho”, va dir.

Aquesta és la novena edició del Circuit Festival, un esdeveniment que inclou diverses festes i Dj del panorama internacional, així com un bon nombre d'activitats diürnes basades en la cultura, els esports o l'activisme, i que col·loquen Barcelona i el seu entorn en un punt de referència de destinació turística i de vacances per a un nombrós públic homosexual.

Molt més que una festa

Des de l'organització es va voler remarcar el fet que el festival no només és festa i diversió. “Molt pocs festivals d'aquest tipus poden dir que programen una xerrada sobre religió i homosexualitat en la qual hi assisteixen 130 persones”, exemplificava Cuadreny. En aquest sentit, durant el Circuit Festival s'han muntat activitats com ara xerrades, projecció de documentals, un cicle de cinema gai, activitats esportives i un llarg etcètera, del qual sobresurt una ruta per Barcelona, dissenyada especialment per aquest col·lectiu, que es va celebrar el dilluns. En ella s'hi mostraven des de les “carasses” (cares humanes esculpides en pedra que assenyalaven les “cases del plaer”) fins als primers locals gais de la ciutat, passant pels llocs que freqüentaven les persones d'aquest col·lectiu de la Barcelona històrica. També es van seguir les petjades del dramaturg francès Jean Genet i es van donar a conèixer els llocs on van actuar Madame Arthur, Paco Espanya o Sònia Rescalvo, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia