El fenomen de les llàgrimes de Sant Llorenç
La nit en què tots miràvem el cel
El Centre d'Observació de l'Univers d'Àger penja aquests dies el cartell de ple davant l'interès que desperta l'observació de la pluja d'estels dels Perseids
El fenomen es pot veure fins a la nit del 15 d'agost
El Centre d'Observació de l'Univers (COU) d'Àger ha viscut aquesta setmana els dies més intensos de l'any. El fenomen dels Perseids (la pluja d'estels que es produeix pels volts de Sant Llorenç, quan el cometa Swift-Tuttle passa a prop de la Terra i desprèn partícules de gel que es precipiten i es desfan a l'atmosfera produint les llàgrimes de Sant Llorenç) ha fet que el centre hagi tingut més visitants que mai per mirar d'observar el fenomen aprofitant les visites i les sessions de planetari i d'observació del cel que s'hi fan regularment.
El centre s'ha adaptat a aquesta demanda. Les sessions de dimecres, dijous i divendres “han tingut una major permanència a la part exterior, per tal d'incloure-hi també l'observació directa del fenomen, tot i que només com a complement de la visita normal”, ha explicat Salvador Ribes, astrònom i director del COU, “ja que per la seva naturalesa no es pot saber exactament en quin lloc concret [apareixen observant en direcció a la constel·lació de Perseu, d'aquí el nom de Perseids] i en quin moment de la nit se'n veuran”.
Els Perseids es poden observar des de dimecres passat fins al dilluns. El moment àlgid de la pluja d'estels estava previst que fos la matinada d'avui, tot i que finalment “per Europa va ser finalment millor la nit de dijous, amb força activitat, molt més de l'esperada inicialment”, ha explicat Ribes.
Molts l'han pogut veure des del parc astronòmic o, en general, des de qualsevol punt amb el cel lliure de contaminació lumínica a ponent. Qualsevol indret allunyat de llums artificials, si és possible elevat i sense accidents geogràfics que tapin l'horitzó, és un bon lloc per observar el fenomen. El pantà de Sant Llorenç, a la Noguera o el d'Ivars, i Vila-sana, al Pla d'Urgell, són dos dels exemples dels entorns naturals que s'han aprofitat aquestes nits per fer observacions de la pluja d'estels de Sant Llorenç.
Encara hi ha temps. Tot i que amb menys intensitat, s'espera que aquesta nit i la vinent encara sigui possible veure activitat generada pel pas del fenomen Swift-Tuttle.
Com cada any, ha generat molt interès, i a més de visitants, des del COU han rebut “moltes trucades i correus de persones que ens demanaven informació sobre aquest tema”. S'està convertint en una tradició d'estiu que desperta afició i curiositat per l'astronomia, fins i tot entre els que mai no n'havien tingut. “És la nit en què tots mirem el cel. Els mitjans en parlen molt, és ple estiu, la temperatura és agradable per estar a l'aire lliure mirant les estrelles i s'ha convertit en una mena d'acte social de l'astronomia, on s'apleguen aficionats, curiosos i gent nova”.
El COU d'Àger ha engegat aquest estiu el cicle Música sota les Estrelles, amb actuacions musicals a la nit al costat de l'observatori. Els primers va ser amb el grup I Am Dave (24 de juny) i el 30 de juliol, amb el cantautor Pol Cruells. El proper serà el 3 de setembre i l'oferiran la cantautora i el poeta Meritxell Gené i David Caño. El cicle continuarà a la tardor amb jazz (els dies 1 i 8 d'octubre), música experimental (12 de novembre) i rock acústic (10 de desembre).