Societat

comerç

fira

Artesa de Segre esdevé un aparador de productes km 0

Mostres d'articles de proximitat, exposicions, degustacions, maridatges i concursos són els ingredients de la Fira de Sant Bartomeu

Gabriel Rufián inaugurarà l'edició demà al migdia

Artesa de Segre es converteix aquest cap de setmana, amb la Fira de Sant Bartomeu, en un aparador perfecte per conèixer, descobrir i tastar productes de km 0 com el vi, el conill, les coques de recapte, l'embotit i el formatge. El recinte firal comptarà un centenar d'expositors, procedents principalment de Catalunya. Com l'any passat, a l'exterior de la fira, l'Espai Gastronòmic de Qualitat serà el lloc on els assistents podran degustar cerveses, formatges, xoriços i productes ecològics artesanals. O participar en els maridatges de cervesa i formatge que es faran dissabte i diumenge.

A més, l'Ajuntament ha definit un programa amb tot un seguit d'activitats per entretenir les quinze mil persones que acudeixen cada any a aquest acte comercial. Entre les propostes, n'hi ha d'esportives, com ara un 3x3 de bàsquet, una caminada sota la llum de la lluna, un torneig de pàdel, un partit de futbol i una sortida popular que hom pot fer com prefereixi, corrent, caminant o en bicicleta, segons expliquen fonts municipals. També hi ha espai per a les activitats lúdiques, com ara la festa de l'aigua o la del vi i activitats per a nens i nenes.

Més enllà d'això, la Fira de Sant Bartomeu es vol convertir en un referent gastronòmic. Per això, el municipi de la Noguera prepara múltiples activitats relacionades amb l'art culinari. En aquest sentit, en el marc de la fira hi ha des d'un tast de vins o vermuts fins a concursos de productes estranys i de conill, així com una paella popular. A més, destaca la jornada sobre la carn de conill.

Les mostres de puntaires, un racó esotèric –que s'instal·larà al carrer Segre– o el quinzè concurs de pintura ràpida són altres ingredients d'una fira que inaugurarà demà al migdia el número u d'ERC al Congrés espanyol, Gabriel Rufián.

Dels gitanos al meló

A l'edat mitjana Artesa de Segre era la seu de quatre fires, després que el rei Alfons el Magnànim li atorgués, el 1443, el privilegi d'organitzar aquest tipus d'actes. Entre les fires que organitzava, la més rellevant era la de Sant Bartomeu, coneguda com la dels gitanos, ja que la localitat s'omplia de persones d'aquesta ètnia. Gent de tots els llocs arribava a Artesa a fer negoci i també a divertir-se, perquè al voltant de la fira s'organitzaven molts actes lúdics. Però, a poc a poc, Artesa de Segre va deixar de fer fires i no va ser fins als anys vuitanta del segle passat que es va plantejar recuperar aquest costum. Es va especialitzar llavors en un producte preuat de la zona: el meló de secà. Amb els anys el meló ha anant perdent pes a la fira però continua estant-hi present.

La fira

20 i 21 d'agost

www.firasb.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.