Societat

FESTES I TRADICIONS

En Toca-sons comença ja a preparar el 25è aniversari

El mític bandoler del segle XVII inspira una de les festes més autèntiques, populars i divertides de la Catalunya interior

Taradell acollirà l'any vinent la 35a Trobada Nacional de Trabucaires

Cada 25 d'agost Taradell es converteix en un poble medieval per recrear tot l'ambient de l'època d'en Toca-sons, un bandoler que va voltar per la regió entre 1629 i 1631. Dijous, la Festa d'en Toca-sons arribarà a la 24a edició. I ho farà, de nou, repetint les dues incògnites: saber qui representarà el paper del bandoler i qui serà l'agutzil, novetat que es va estrenar l'any passat. La jornada oferirà altres sorpreses, com el ball de festa major en un lloc per desvelar, saber a quina pastisseria robarà o a quina entitat o persona es reconeixerà enguany en el moment de treva. A Taradell, tot és a punt per viure una de les festes més autèntiques, populars i divertides de la Catalunya interior.

La comissió de la festa d'en Toca-sons encara aquest any l'edició prèvia a celebrar el 25è aniversari amb alguns reptes. Enguany toca tornar a fer el Toca-canalla i, després de l'èxit de l'any passat, ampliar horaris de la caminada teatralitzada Llinatges. La caminada, que organitza conjuntament amb Canya Que No És Conya, serà el primer acte de la festa. L'any passat se'n van fer només dues representacions i en un mateix dia, per la qual cosa molta gent no va poder veure-la. Per això, enguany se'n faran quatre, distribuïdes en dos dies (dilluns i dimarts) i dos horaris (21 h i 23 h).

Com a novetat, les entrades només es poden comprar anticipadament (al preu de 7 euros) i fins avui a la botiga Moda Home-Dona Sellés. La representació es tornarà a fer a la Roca, amb sortida a la plaça de Sant Quirze. Una trentena d'actors i actrius posaran en escena una història de bandolers, traïcions, destins i decisions vitals durant una hora i mitja. Un nou espectacle, un format totalment diferent, una nova història.

A més, dijous hi ha un mercat medieval amb parades d'oficis de l'època, música i danses del segle XVII. El visitant es trobarà amb oficis antics, productes artesans, sorpreses i una ambientació que el farà retrocedir en el temps.

Trabucs per espases

Aquest any, en Toca-sons també es farà petit. El Toca-canalla arriba després de l'última edició el 2014. La festa, bianual, representa les aventures del bandoler, però en format infantil. Amb les mateixes incògnites, com saber quin és el nen que fa de bandoler. En aquest cas, es canvien els trabucs per espases de fusta i la pólvora per caramels. Així les guerres es fan amb llaminadures i confeti. Hi ha també la sorpresa de saber per on començarà la festa el dia 24 d'agost. No hi faltaran les escenes de la captura del bandoler a la plaça de les Eres i el judici als jardins de can Costa.

Amb motiu del 25è aniversari de la festa d'en Toca-sons, l'any que ve, Taradell celebrarà la Trobada Nacional de Trabucaires. Els carrers de la localitat osonenca s'ompliran de l'olor característica de la pólvora dels trabucaires i les colles que formen part de la Federació Coordinadora de Trabucaires desfilaran pels seus carrers al llarg de la 35a edició d'aquesta trobada, que es portarà a terme a la primavera.

La festa

Llinatges: 22 i 23 d'agost a les 21 i a les 23 hores

3r Toca-canalla: 24 d'agost, a les 19.30 h

24è Toca-sons: 25 d'agost, a les 19 h

Més informació

La festa major tindrà deu dies i més de 40 actes

M.J.R.

La de 2016 serà una de les festes majors de Taradell més llargues que s'hagin viscut. Hi ha programats una quarantena d'actes al llarg de deu dies, tot i que els centrals són els que concentren més activitats. La festa va començar ahir i es perllongarà fins al 28 d'agost.

Destaquen, a banda de les activitats lligades a la festa d'en Toca-sons, el pregó, que enguany anirà a càrrec de Vicenç Tió i Brugalla, la proclamació de la pubilla de Taradell 2016 i el brindis de festa major, que tindran lloc aquesta nit. Per demà hi ha previst un concert del grup The Penguins Reggae per a Xics, l'obra de teatre Un vol diferent!, dirigida per Eva Molet, i el correfoc, amb l'Escamot de Diables de Calldetenes. Diumenge al matí, caminada i sardanes amb la cobla Genisenca de Taradell i, a la nit, sopar i ball a càrrec de l'orquestra Gerunda.

Dimarts és el dia de la baixada de carretons al migdia, del concert de l'orquestra La Principal de la Bisbal, de la ballada de sardanes i de les serenates, també a càrrec de la formació empordanesa. Dimecres, un cop finalitzat el judici del Toca-canalla, l'envelat de la plaça de les Eres acollirà la botifarrada i les actuacions de Rèplica Versions i De Mortimers. Per al següent cap de setmana queden la primera cercavila gitana, els concerts de Guillem Roma & Camping Band Orchestra i la Festa Jove.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Mor ofegat un turista francès a Castelldefels

Castelldefels
turisme

Tiana entra a l’EuroVelo, les rutes de llarga distància en bicicleta per Europa

Tiana
SOCIETAT

Més de 300 participants neden en la 80a Travessia del Port de Blanes

BLANES
Urbanisme

Llum verd a l’enderroc de l’antiga fàbrica Mobba de Badalona

Badalona
successos

Cinc ferits, un de gravetat, en un xoc de tres vehicles a la C-55

Esparreguera
LLANÇÀ

La tortuga babaua amplia la zona de nidificació pel canvi climàtic

LLANÇÀ

Més corda per al Museu de la Joguina de Sant Feliu

Sant Feliu de Guíxols
Elvan Böke
Investigadora biomèdica del CRG premiada per la Fundació Banc Sabadell

“Barcelona és bona atraient talent, però no pas retenint-lo”

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ

El ple aprova la concessió de les Medalles del Montgrí 2024

TORROELLA DE MONTGRÍ