societat
El mestre del puntillisme
Amb 91 anys, aquest dibuixant d'Alella continua treballant amb aquesta tècnica
Messi, Jordi Pujol i la família reial són alguns dels retratats
Diuen que una vocació verdadera és per a tota la vida. Això es podria aplicar a Serafí Puig, un dibuixant d'Alella que amb 91 anys encara es dedica a la seva gran passió: els retrats. Però no ho fa amb una tècnica qualsevol, sinó que és a través del recurs pictòric del puntillisme que plasma sobre paper totes aquelles imatges que ha tingut i té ganes d'immortalitzar. Al llarg de la seva vida ha fet uns 400 treballs i mai els ha volgut cobrar, assegura Puig.
“Vaig començar a dibuixar als 7 o 8 anys mentre estudiava a les monges”, explica el dibuixant. Durant la Guerra Civil, Puig recorda que donava les seves obres a rifes benèfiques per destinar els guanys als més necessitats. Anys més tard, a l'hora de fer el servei militar, l'artista rememora com, gràcies als seus dibuixos, els seus superiors li feien encàrrecs en aquest sentit, fet que li permetia obtenir permisos més sovint per anar a casa i acabar les obres encarregades. “M'han portat molts avantatges, els meus dibuixos. Gràcies a ells, familiars meus van poder fer el servei militar a Montgat –com jo– i es van estalviar que els destinessin més lluny perquè els oficials es recordaven dels meus treballs”, explica. Pel que fa a la tècnica del puntillisme, el dibuixant reconeix que li va sortir “de manera natural”. “Realment no la vaig buscar i tots els treballs els he fet així”, comenta. La majoria dels seus retrats són persones anònimes i gent corrent. “Molts eren encàrrecs de gent que es casava”, diu Puig, però rostres més famosos també han passat per la seva mirada i la seva ploma. La reina Sofia o l'aleshores príncep Felip, dels quals va rebre una carta en què li agraïen els dibuixos, passant per jugadors del Barça com Carles Puyol, Andrés Iniesta, Leo Messi –amb les seves pilotes d'or– i Xavi Hernández, entre d'altres, són alguns dels rostres cèlebres que ha immortalitzat al llarg dels anys. “Sóc molt culer”, confessa l'artista. Però si algun dels retrats fets pel dibuixant el fa emocionar quan en parla no és altre que el que va fer a l'aleshores president de la Generalitat Jordi Pujol. “M'has fet sortir molt afavorit”, li va dir l'expresident a Puig el dia que personalment li va entregar la il·lustració. Quan se li pregunta quin és el dibuix del qual se sent més orgullós, l'artista no dubta: “El del papa Francesc”, assegura.
L'any 2002 Puig va decidir aplegar molts dels seus retrats en un llibre titulat Serafí Puig, al punt, del qual es va fer una tirada de 1.400 exemplars. Avui en dia, Puig encara dibuixa. Una estoneta al matí i una altra estona més llarga a la tarda. “Ara ho haig de fer amb lupa”, explica l'il·lustrador, que manifesta, convençut, la intenció de continuar dibuixant “fins al final”.