Viticultura
La sequera farà baixar la producció de la DO Alella
Tot i que la qualitat del raïm es preveu excel·lent, la falta de pluges comportarà també que s'hagi de vigilar l'acidesa dels vins i caves
En els darrers anys, els senglars s'han convertit en un problema per als viticultors
Com és tradició per aquestes dates, els cellers de la denominació d'origen Alella ja fa uns dies que estan fent la verema. Aquest any, des del territori s'assenyala que la producció serà sensiblement més baixa que la de l'any passat a causa de la sequera que ha afectat durant molts mesos no tan sols aquesta DO, sinó també una bona part del país.
“Sembla que aquest any anem cap a una collita amb menys quantitat, però de molt bona qualitat”, comentava l'alcalde d'Alella i president del Consorci d'Enoturisme de la DO Alella, Andreu Francisco. Com sempre, la pansa blanca serà una de les varietats estrella del territori, “però el fet que hi hagi tanta diversitat de tipologies permetrà produir al voltant de 130 referències de vins dins de la que és la DO més petita de Catalunya”, va avançar Francisco. Tot i que encara és aviat per pronosticar les xifres finals, el president del consorci va comentar que aquest any es podrien arribar a embotellar unes 600.000 ampolles en el conjunt de la DO.
Per la seva banda, alguns dels productors de la zona també van coincidir a afirmar que l'impacte de la sequera es podria traduir enguany en una producció menor. “Tot i que en línies generals es presenta un any normal perquè som un país sec, la sequera fa que els grans de raïm siguin més petits”, assenyalava Josep Maria Pujol-Busquets Camps, propietari del celler Alta Alella. Segons Pujol-Busquets, el fet que sigui una anyada seca permetrà “que no s'hagi de patir pels fongs, però s'haurà de vigilar molt l'acidesa resultant”. El viticultor va explicar que, a Alta Alella, la verema va començar fa uns dies –per recollir les varietats de cava– i que està previst acabar-la a finals de setembre amb la recollida de les varietats negres.
En el cas del celler Alella Vinícola, el seu director tècnic, Xavier García, va pronosticar que la sequera podria fer baixar un 20% la producció d'aquest any. “Les varietats més regulars que tindrem seran les garnatxes i la pansa blanca”, explicava García, que va avançar que, de cara a finals de setembre o principis d'octubre, es colliria el raïm per als vins negres. El director tècnic d'Alella Vinícola, però, va assenyalar que un dels principals temors que hi ha pel que fa a la collita és la presència de senglars. “No ens fan por els fongs, però si hi ha una cosa contra la qual no podem lluitar són els senglars, que poden arribar a destrossar la meitat de la producció d'algunes vinyes.”
Una DO 100% ecològica
Una de les fites que el territori no amaga que vol aconseguir és arribar a ser la primera DO de Catalunya 100% ecològica. El cert és que, a hores d'ara, molts cellers ja fan la totalitat o una gran part de la producció seguint aquest sistema. A més, en els darrers anys, la denominació d'origen Alella no ha parat de créixer. En aquest sentit, a banda dels deu grans cellers –n'hi havia només sis al territori fa just deu anys–, han aparegut un gran nombre de petits productors que no tenen celler propi, però que utilitzen les instal·lacions dels cellers existents per elaborar el seu vi.
LES FRASES
Una superfície de 560 hectàrees
La DO Alella és reconeguda per la qualitat dels vins blancs, tant monovarietals com resultants de cupatges. Se'n fan de secs i d'afruitats,
i s'empren les varietats pansa blanca, chardonnay i sauvignon blanc. També s'hi fan vins rosats aromàtics, amb garnatxa, merlot i pansa rosada i, en menys quantitat, negres afruitats i suaus elaborats amb les varietats cabernet sauvignon, ull de llebre i merlot. La superfície de vinyes és de 560 hectàrees, hi ha 96 viticultors i 10 cellers embotelladors, i la producció mitjana anual és de 9.000 hectolitres. La DO Alella està composta per cellers de renom com ara Alella Vinícola, Alta Alella, Altrabanda-Serralada de Marina, Bouquet d'Alella, Can Roda, Joaquim Batlle, Raventós d'Alella (antigament, Marquès d'Alella) i Roura, entre d'altres. A més,
el territori de la DO Alella està format per divuit municipis: set són del Vallès Oriental
(la Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Martorelles, Vilanova del Vallès, Vallromanes, Sant Fost de Campsentelles i Montornès del Vallès) i onze pertanyen al Maresme (Alella, Argentona, Cabrils, el Masnou, Montgat, Òrrius, Premià de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Teià i Tiana). En els darrers anys, la DO s'ha ampliat amb municipis com Arenys de Mar, Badalona, Cabrera de Mar, Calella, Granollers, Mataró, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Vilassar de Mar, Arenys de Munt i Llinars del Vallès.