Societat

Festes i tradicions

La festa major de Solsona recupera dues peces del 1891

Del 7 a l'11 de setembre tindran lloc una cinquantena d'actes tradicionals, musicals, teatrals i esportius

Se substitueix el Ral·li Fotogràfic pel primer Concurs de Fotografia de la festa major

La festa major de Solsona, que arribarà dimecres a la 363a edició, continua enguany recuperant patrimoni musical. L'Orquestra Patinfanjàs reestrenarà dues peces del 1891 de possible atribució a l'organista Francesc Miró i Morera. Aquesta és una de les novetats d'una festa que “fa més de deu anys que recupera el patrimoni immaterial de la festa”, segons explica la regidora de Cultura, Sara Alarcón. Gràcies a la investigació feta pel músic solsoní vinculat a la festa Albert Fontelles, aquest any es recuperen Marxa de processó i Pasdoble 1891.

L'Orquestra Patinfanjàs interpretarà la primera peça el dia 8 a la tarda, en el marc de l'homenatge a la Mare de Déu del Claustre i la segona, l'endemà, dia 9, al migdia, en la pujada de la comitiva des de la catedral fins a la plaça Major per assistir als ballets. Aquestes dues peces, que a partir d'enguany entraran a formar part del patrimoni immaterial de la festa major i el Corpus, es van estrenar justament fa 125 anys i Fontelles les ha reconstruït a partir de particel·les conservades a l'Arxiu Diocesà.

Una altra de les novetats d'aquesta edició és la substitució del Ral·li Fotogràfic pel primer Concurs de Fotografia de la festa major. Tal com ha explicat Alarcón, s'havia constatat una tendència a la baixa en la participació en el ral·li. Amb el nou format, les persones que hi participin tindran més temps per fer les fotos i podran fer-les sobre qualsevol aspecte de la festa.

Pel que fa a l'oferta musical, la regidora ha destacat el concert solidari de l'ONG SOM, avui, amb Ebri Knight i Bluestime, la recaptació del qual es destinarà a col·laborar amb l'entitat Stop Mare Mortum per pal·liar la situació dels refugiats a Grècia. Altres músics i formacions que presenta la cartellera són el grup d'havaneres Port Bo, el dia 7, i Miquel del Roig i la Banda Biruji, el dia 8, a més de les orquestres Venus, el dia 8, Maravella, el 9, i Montgrins, el 10.

Aleix Albareda signa el cartell guanyador del concurs del disseny de la imatge gràfica de la festa amb una sèrie d'elements de la imatgeria festiva que evoquen “fractalitat i moviment”. La portada és protagonitzada per l'àliga amb el sol del portal del Pont de la ciutat de fons.

El pressupost d'aquest any puja a 94.500 euros, aproximadament, si bé la xifra definitiva es tancarà una vegada hagi finalitzat la celebració.

La festa

Del 7 a l'11 de setembre



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia