Societat

Sant Sadurní combat de nou la plaga de la fil·loxera

La Festa de la Fil·loxera se celebra quan comença la verema i té el seu punt àlgid el dia 8

Demanen la declaració de Festa Tradicional d'Interès Nacional

Els pròxims dimecres 7 i dijous 8, la Capital del Cava es tornarà a tenyir de color groc –com fa invariablement des de fa 35 anys– per celebrar la Festa de la Fil·loxera, una edició marcada per la voluntat que, finalment, la festa sigui declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya. De moment, hi ha el compromís del conseller Santi Vila de visitar-la enguany. La Festa de la Fil·loxera recorda com, a final del segle XIX, els sadurninencs van superar la plaga que va arrasar les seves vinyes. I ho van fer posant els fonaments del producte que els distingeix: el cava. La celebració és una verema de foc i música i s'inclou dins dels actes de festa major.

Durant el cap de setmana previ tindrà lloc la Fil·loxera Solidària, amb activitats dirigides als més petits de la casa avui divendres a la tarda i demà dissabte al matí. El mateix dissabte a la nit tindrà lloc el renovat Sopar de la Gàrgola i, diumenge a la tarda, la Fil·loxera dels Avis i la foto del 35è aniversari.

El guió de la Festa de la Fil·loxera varia poquíssim d'un any a un altre. Cada 7 de setembre a la nit es representa l'aparició de la plaga, quan 30 fil·loxeretes sorgeixen del castell de focs i s'escampen pels carrers carregades de foc. S'acabaran retrobant al centre de la ciutat, on finalitza la festa amb un repic de timbals i una petada. A les 10 del vespre del 8 de setembre es fa la concentració al Raval. Són els darrers preparatius de l'atac de la fil·loxera, que encesa en tots els seus punts de foc es representarà a la plaça de l'Església.

En el seu recorregut s'encendran cascades de foc, mentre el terra es cobreix de paper groc. A la plaça, els pagesos ballen tranquil·lament, aliens a la plaga. Quan l'insecte hi arriba esclata la tragèdia, els ceps, carregats de foc vermell, deambulen, apareixen els Set Savis, que surten per fer-la desaparèixer. Els nous ceps, immunes a la plaga, amb foc de color verd, ballen amb el públic, que canta victòria. Durant el triomf final s'utilitzen 150 ampolles de cava per ruixar tot el públic assistent a la plaça de l'Església.

L'Associació Festa de la Fil·loxera té actualment uns 1.300 socis.

Horaris de la festa

Dimecres 7 (23 h): Escampada de fil·loxeretes

Dijous 8 (12 h): Festa de la Fil·loxera infantil

Dijous 8 (22 h): 35a Festa de la Fil·loxera

I festa major

M.J.R.

Amb un pressupost ajustat de 60.000 euros, les Fires i Festes de Sant Sadurní s'escampen des d'avui i fins al dia 11. El pregó anirà a càrrec del pintor local Francesc Guilera i una de les exposicions destacades serà la de Laura Sivill, que enguany fa 75 anys i s'acomiada de la pintura de gran format. Quatre espectacles familiars, entre ells el concert Pop per Xics; concerts per a joves i no tan joves; ball popular i música clàssica, juntament amb els actes folklòrics i tradicionals, vestiran la festa major.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia