Societat

Escoles a mig gas i queixes dels pares

Alguns ajuntaments i centres anuncien que no obriran avui tot i que Interior ho permet

Les famílies critiquen la mesura per “alarmista”

El conseller d'Interior, Felip Puig, va anunciar finalment ahir al vespre que avui es mantindria l'activitat escolar a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany, la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Bages, Osona i la Segarra, les que previsiblement s'han vist més afectades per un nou episodi de neu aquesta matinada. L'ordre va arribar tard per a bona part dels centres d'aquest territori, que ja ahir a la tarda, quan les escoles van començar a enviar els infants a casa en previsió de més mal temps, van avisar els pares que no obririen les portes fins dilluns.

De fet, molts ajuntaments es van avançar i a última hora del matí ja van penjar als webs i van fer dir per les ràdios municipals que no hi hauria classe, com ara, Palafolls, Arenys de Mar i Calella, al Maresme. Mataró, en canvi, obrirà els centres. La mesura de tancar les instal·lacions educatives fins dilluns ja havia aixecat les crítiques de les famílies ahir al migdia quan van haver de córrer a les escoles a buscar els seus fills. En aquest sentit, a les portes de l'escola Mare de Déu de l'Assumpció, a Badalona, els pares es preguntaven on era la neu que obligava a tancar el centre. Alicia Gallego, mare de l'escola, trobava la mesura “una mica alarmista” i Maria Gil, àvia d'una alumna, no acabava d'entendre la decisió d'enviar tots els escolars a casa: “Es pot fer classe perfectament”, assenyalava. Avui, moltes d'aquestes famílies es tornaran a preguntar si la decisió ha estat l'encertada.

En qualsevol cas, sí que hi va haver consens a l'hora de suspendre el transport escolar interurbà ahir a la tarda i també avui a les mateixes comarques, segons va assenyalar el conseller Puig, en considerar que les baixes temperatures de la nit passada afavorien la perillositat a les carreteres amb l'aparició de plaques de gel. Entre els incidents més destacats d'ahir hi ha el de la sortida de la via d'un autocar a Sant Agustí de Lluçanès (Osona) on viatjaven 18 escolars de l'institut Castell de Quer de Prats del Lluçanès. No es van haver de lamentar ferits.

Segons el Departament d'Ensenyament, es van tancar 863 centres educatius i va afectar 261.952 alumnes. El Vallès Occidental és on més centres van tancar, 491 i 144.430 alumnes afectats, seguit de les comarques gironines, amb 132 centres i 48.829 alumnes, i les de la Catalunya Central amb 117 centres i 38.543. A Barcelona ciutat mig centenar de centres van tancar, la majoria a la part alta de la ciutat i 19.633 alumnes es van veure afectats, mentre que les xifres a Tarragona van ser de 48 centres i 1.815 alumnes i al Maresme i el Vallès Oriental, 25 centres i 8.702 alumnes.

A la demarcació de Lleida, la zona més afectada per la nevada van ser les Garrigues, la Segarra i l'Urgell, mentre que al Pirineu el temps assolellat va acompanyar una jornada d'absoluta normalitat a les escoles. La Conca de Barberà va ser la zona de la demarcació de Tarragona que va acumular més gruix de neu i que va obligar a suspendre el transport escolar. A la Catalunya central, des del Consell Comarcal del Bages s'explicava que molts alumnes no es van poder quedar a dinar a l'escola i es van cedir a Creu Roja Manresa uns seixanta menús que ja estaven elaborats per destinar-los a persones necessitades.

Al Vallès Occidental, Sant Cugat va decidir preventivament suspendre totes les activitats extraescolars i esportives que depenen de l'Ajuntament i tancar també els pavellons esportius. Es va passar avís a tots els clubs i entitats esportives perquè evitin portar els nens a entrenar. Una mesura semblant es va aplicar al Maresme, on el Consell Esportiu ha suspès totes les activitats esportives a l'aire lliure del cap de setmana. Al Baix Llobregat, les activitats esportives es van suspendre i també es van tancar els casals d'avis i les escoles municipals de música a la tarda.

Aquesta informació ha estat elaborada amb la col·laboració de

F. Espiga, P. Mercadé, D. Marín, E. Ferran, J. Tort, E. Pomares, R.M. Bravo, S. Muñoz i J. Alemany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.