Prevenció extrema
escoles Milers d'alumnes queden dos dies sense classe per la suspensió del transport tot i que la neu no va causar problemes ahir justificació El govern preveia gel a la carretera avui i vol evitar un “bus aturat o accidentat”
El govern ha afrontat aquest episodi de nevada amb una prevenció extrema, probablement escamat per la pluja de crítiques contra tots els executius que és costum al país cada cop que les onades de neu i fred generen problemes de mobilitat a la xarxa viària o de subministrament de serveis als municipis. La previsió meteorològica es va complir prou encertadament ahir, de manera que la neu va afectar sobretot la Catalunya central, el Vallès, l'Anoia i, feblement, la Conca de Barberà, però també es va allargar fins a la Segarra, l'Urgell i les Garrigues i, episòdicament, fins a primera línia de mar a la Selva i al Maresme. Només a la Segarra va nevar amb una intensitat imprevista. Tot i que a primera hora del matí queia al Vallès, Osona i el Bages i arribava fins a Collserola, finalment només va causar problemes viaris mínims i la majoria de les carreteres d'aquestes comarques eren transitables. En canvi, l'anunci governamental de suspensió de setanta rutes de transport escolar al Gironès, el Bages, Osona, el Vallès i l'Anoia i la crida als pares perquè recollissin els fills abans de les tres de la tarda va acabar fent que 863 centres escolars tanquessin portes i 261.952 alumnes quedessin sense classe, en una decisió que ja ha estat criticada.
És el cas de Barcelona, on l'Ajuntament decidia tancar un centenar d'escoles de la part alta de la ciutat tot i que la neu no
va arribar a causar pro-blemes de mobilitat. El Departament d'Ensenyament assegura que la retirada dels alumnes era només una recomanació i que la decisió de tancar els centres és responsabilitat de cada director i dels ajuntaments. El dia començava amb carreteres locals o comarcals tallades per neu a Santa Margarida de Montbui, el Montseny i Castellar de la Ribera, i recomanacions d'usar cadenes a l'eix transversal a Calaf, al port de la Bonaigua i en vies comarcals a Sant Feliu de Codines i Mediona. A primera hora de la tarda, el Servei Català de Trànsit recomanava precaució als conductors per circular al tram de l'autovia A2 entre Cervera i Castellolí per neu i gel a la calçada i l'eix transversal s'havia de tallar, aquest cop a Sant Sadurní d'Osormort, per un camió bolcat.
Des de mig matí, però, la precipitació havia afluixat fins a desaparèixer d'arreu i només a primera hora de la tarda tornava a nevar entre feblement i moderadament de les muntanyes de Prades fins a l'altiplà de l'Anoia passant per la Conca de Barberà. Però el principal front de precipitació, el que aquesta nit i matinada havia d'escombrar la costa i el prelitoral nord i central, ja treia el nas pel cap de Creus. Al vespre, el conseller d'Interior, Felip Puig, anunciava la suspensió un altre cop del transport escolar interurbà avui a les comarques de l'Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany, el Vallès, la Selva, el Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat, comarques que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveia més afectades pel front de neu de nit i matinada. De fet, a quarts de nou de la nit, la neu ja començava a causar problemes al litoral empordanès, amb talls viaris i de subministrament elèctric.
Comptant que eren les comarques que acumulaven més neu ahir, també han suspès per avui el transport d'alumnes els consells del Bages, Osona i la Segarra. Ensenyament no descarta fer el mateix de bon matí al Camp de Tarragona si la precipitació hi arriba. Les escoles i instituts, però, tenen ordre de fer classes per garantir el servei als alumnes de cada municipi. El problema és que, novament, la responsabilitat última d'obrir avui és de les direccions dels centres i dels ajuntaments i moltes ja van comunicar ahir als pares que no ho faran, no se sap si d'acord amb les seves delegacions territorials d'Ensenyament.
Puig admetia el zel preventiu i demanava disculpes per endavant si avui no hi ha cap problema per circular en alguns dels municipis que han quedat sense transport escolar. Puig concloïa que preferia prevenir en excés a trobar-se de bon matí “algun bus escolar aturat o accidentat”. Justificava la prevenció per la coincidència avui de la cua del front de neu amb l'entrada del fred siberià que farà caure els termòmetres en picat aquest cap de setmana i que generalitzarà les glaçades, que poden ser fortes a l'interior i al Pirineu i moderades o febles al litoral. Segons els experts, una onada “excepcional” d'aire fred procedent del nord d'Europa que, per exemple, farà baixar el termòmetre dotze graus sota zero a 1.500 metres d'altura sobre la ciutat de Barcelona dissabte. Fred intens que s'allarga durant l'inici de la setmana que ve.
Al Pirineu de Lleida veuen nevar per televisió
A diferència de bona part del país, el Pirineu no s'ha vist afectat per les nevades. Va fer sol tot el dia i les temperatures, tot i que properes als zero graus a les capitals de comarca, no són excepcionals a l'hivern en aquesta zona. Ni escoles ni carreteres s'han vist afectades i a les capitals de comarca les úniques volves de neu les han vist per televisió. Per als pròximes dies s'esperen temperatures molt baixes amb màximes per sota dels zero graus. Els ajuntaments i consells comarcals tenen activats els plans per evitar gelades als carrers i carreteres i per possibles nevades, però destaquen que la situació és absolutament normal per ser gener. La neu va arribar al pla de Lleida, però sense generar excessives incidències. L'afectació més gran es va concentrar a les Garrigues, la Segarra i l'Urgell. La Segarra va ser la comarca amb més neu. A partir de la Panadella i fins a l'Urgell es van registrar un màxim de nou centímetres de neu acumulada, tot i que la mitjana no va sobrepassar els dos centímetres. A Lleida ciutat, l'Ajuntament va activar el pla local d'emergències per gelades i nevades amb mig centenar de persones distribuint sal per carrers i accessos a la ciutat. La principal preocupació municipal era l'atenció a persones grans
i malaltes.