Rècords sota zero
El Maresme, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat assoleixen les temperatures més baixes dels últims deu anys
Una nevada feble emblanquina, un altre cop, mig país
Els termòmetres assenyalen allò que aquests últims dies està en boca de tothom: el fred. Però un fred extraordinari ja que alguns aparells de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) van registrar la nit de dissabte a diumenge les temperatures més baixes de la darrera dècada. Rècords sota zero. A Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), per exemple, es van arribar als 7,1 graus negatius. En aquest municipi, la temperatura més baixa datava de l'any passat i era de -6 graus. A Cabrils (Maresme) es van assolir els -2,6 graus, 0,4 graus menys que la mínima, registrada el gener del 2005. A Viladecans (Baix Llobregat) el termòmetre va baixar lleugerament per sota dels 4 graus negatius: -4,1. En aquesta població, la mínima era de -3 graus, enregistrada el febrer del 1996. Els termòmetres de Cassà de la Selva (Gironès) van marcar els -10,7 graus, quan el rècord estava en -10,2, el gener del 2005. Tot i que aquestes poblacions van batre rècords històrics, no van ser les que van registrar les mínimes més baixes. A Boí (Alta Ribagorça) els termòmetres van assolir els -20 i a Vielha (Vall d'Aran), els -12,7.
Les baixes temperatures nocturnes van anar acompanyades de nevades puntuals per sobre dels 200 metres que van esquitxar diferents punts del territori com ara Horta de Sant Joan, Manresa, Tàrrega, Falset, Santpedor o Terrassa, entre molts d'altres. A la tarda, els flocs de neu van tornar a ciutats com ara Terrassa, però no ho van fer amb prou intensitat perquè les volves prenguessin. Tanmateix, el Consell Comarcal del Vallès Occidental valorava a l'hora de tancar aquesta edició la possibilitat de suspendre avui el transport escolar, una decisió que afectaria principalment els municipis de muntanya.
Al Pirineu, especialment al més occidental, i a la zona dels Ports, la nevada va ser més important. Es van acumular gruixos de neu nova de fins a 20 centímetres a Llívia o 6 centímetres a Vielha.
Les estacions d'esquí del Pirineu gironí estaven convençudes que la nevada de diumenge els ajudaria a recuperar, de cara a la setmana vinent, la davallada d'esquiadors que han tingut aquests cap de setmana.
El sector serveis –pistes d'esquí i hotels– va acusar el govern de ser massa alarmista a l'inici de l'onada de fred siberià, el que va fer que moltes persones anul·lessin reserves a última hora. Per això, en una entrevista a Catalunya Informació, el conseller d'Interior, Felip Puig, va demanar “disculpes” als catalans a qui les mesures de prevenció hagin pogut afectar la quotidianitat. Tot i això, es va reafirmar en la seva “encertada” aposta per aplicar la màxima prevenció.
Dos intoxicats greus
El fred, a més, va fer córrer als serveis d'emergències. Els Bombers de la Generalitat van rescatar dues persones intoxicades greus per inhalació de monòxid de carboni ahir a la tarda pel presumpte mal funcionament de la caldera de casa seva a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). La parella va ingressar a l'Hospital de Palamós, en estat greu.
Els equips d'urgències i emergències socials de l'Ajuntament de Barcelona responsables de l'operació fred van contactar la nit de dissabte amb 147 persones que estaven al carrer, de les quals 137 van acceptar passar la nit en algun equipament.
Avui i demà les temperatures han de donar una petita treva, però a partir de dimecres tornaran a baixar. L'onada de fred siberià podria durar, almenys, fins el proper cap de setmana.
Barcelona també nota l'onada de fred siberià
L'enorme termòmetre de Portal de l'Àngel de Barcelona ha enregistrat aquests últims quatre dies temperatures baixes, poc habituals al centre de la capital catalana. Entre els valents que han sortit a passejar n'hi ha hagut que han mirat enlaire per saber quina era la temperatura al mig de Barcelona; altres, en canvi, han preferit no saber-la. Dijous, el primer dia que aquesta onada de fred siberià va entrar a Catalunya, el termòmetre va estar entorn dels 7 graus. L'endemà, divendres, el dia després de la nevada, el termòmetre marcava al voltant dels 3 graus. El sol que va fer dissabte el matí va fer que les temperatures remuntessin una mica i no fossin tan baixes com havien anunciat algunes prediccions. Aquell dia el termòmetre tornava a marcar uns 7 graus. La nit freda de dissabte a diumenge es va reflectir en el termòmetre i al migdia marcava 5 graus escassos. Malgrat el fred que està fent aquests dies, el vermell del termòmetre no baixat per sota el 0, si més no a plena llum del dia.
Sense carxofes del Llobregat ni plantes del Maresme
Les baixes temperatures i les glaçades han matat la collita de carxofes del Llobregat. El portaveu d'Unió de Pagesos al Baix Llobregat, Albert Bou, va explicar a l'Agència Catalana de Noticies que després de dos dies de temperatures molt baixes les carxofes han mort i no es podran recollir ni aprofitar. L'esperança que els queda és que la planta no mori i pugui tornar a florir i a donar més carxofes, però si les carxoferes també moren no les podran replantar fins al juliol. Bou indicava que caldrà esperar als propers dies per saber quines pèrdues econòmiques suposarà això. També hauran d'esperar els floricultors del Maresme per quantificar els danys, tot i que avancen que seran importants. En aquesta comarca, el fred intens també ha fet malbé part de les plantes, que no han pogut aguantar les temperatures negatives, tot i les mantes tèrmiques amb què estaven protegides i els hivernacles. A més a més, en aquesta comarca també haurien quedat tocats els conreus de faves, coliflors i carxofes.