Societat

LA CRÒNICA

DE badalona

El preu de l'audiovisual

No em caldria recordar que vaig ser un dels implicats en l'experiència de la primera televisió local badalonina, aquella que em costà la detenció, junt amb quatre companys més. Encara era al despatx on es parlà de preparar una improvisada emissora de ràdio la tarda que Tejero ocupava el Congrés dels Diputats. Crec, doncs, en el poder de l'audiovisual com a eina de comunicació i consolidació democràtica, i el seu preu té un valor afegit al propi d'un pressupost monetari. Ho dic ara i aquí, quan les retallades afecten un munt de mitjans de comunicació, entre els quals la ràdio i televisió del meu poble.

És notícia que els ajustos dels pressupostos han fet decidir el tancament o dràstiques retallades de diverses emissores locals i que Badalona Comunicació està amenaçada amb la reducció del cinquanta per cent de l'aportació econòmica municipal. Tot i que el consistori no ha aprovat el pressupost d'enguany, és segur que serà molt inferior als 262 milions de l'any passat (159 de l'Ajuntament i 103 d'organismes autònoms) i, per tant, haurà de reduir totes les partides i, a més, fixar prioritats sempre incòmodes. Per això, els 3 milions que rep l'empresa municipal de comunicació (ràdio, televisió i una revista mensual) estan destinats a una forta retallada. També s'ha de dir que un problema polític de majories i minories en el consell d'administració té paralitzat l'òrgan directiu de l'empresa, amb 66 treballadors força desconcertats. Pinten bastos.

Però la veritat és que l'ofegament econòmic cau sobre una entitat que fa temps –i potser en un escenari més tranquil que no pas l'actual– s'hauria d'haver repensat. A la manca de diners s'hi pot afegir el mal endèmic d'un àmbit mal planificat i que sempre ha estat potinejat per interessos polítics. Per alguns governs municipals, Badalona Comunicació ha estat un lloc per desviar desitjos inconfessables i pagaments de favors polítics, mentre alguns professionals de qualitat no podien passar de mileuristes. I, per contra, mai no s'ha sabut quants ciutadans es beneficien del treball del cau de comunicació local.

A l'hora de la veritat, els ajustos econòmics actuaran inexorablement sobre l'empresa municipal, i això portarà a altres afinaments força dolorosos. El futur immediat fa perillar alguns, bastants, llocs de treball i algunes, bastants, de les produccions de la casa. El més lamentable pot ser que es redueixi personal i s'ajusti la programació i això es faci sense afrontar el veritable problema, que no és altre que repensar quin ha de ser el model de l'audiovisual municipal badaloní.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.