Societat

LA CRÒNICA

DE reus

Del sud o de l'assut

Nosaltres, en aquesta comarca on he nascut i he fet la viu-viu pràcticament sempre, som gent del sud. La veritat és que ser del sud no fa gaire gràcia. En general, se't considera de més baixa condició en comparació amb els que han brostat a recer d'un altre punt cardinal. Alguns ben intencionats diuen elegantment comarques meridionals de Catalunya perquè soni millor. Però, vaja, soni com es vulgui, el sud és el sud i en aquest punt estem plantificats, fent, si convé, cara de circumstàncies. Però el tema no s'acaba al país nostre, Ara, en l'ofegós estat d'excepció econòmic on ens ha dut l'enginyeria financera, els conterranis de l'Europa del Nord acusen la gent dels baixos, del sud europeu, d'haver provocat la crisi a causa de les nostres característiques de malversadors, malfeiners, desentenimentats i maldestres. Després de llegir tots aquests penjaments, un queda doblement atuït. No en teníem prou de pertànyer al sud de Catalunya que ara hem de tenir no sé quina mena de remordiments perquè també formem part del sud d'Europa.

La veritat és que no queda gens clar què passa amb aquestes imputacions que es deriven de l'origen geogràfic. Si fossin certes, podrien tenir alguna cosa a veure amb la totpoderosa llei de la gravetat? Però són molt dubtoses. Jo mateix no sé si ho sóc, d'originari del sud, perquè vull creure que els meus remots ascendents, via Priorat i Ribera Baixa del Segre, eren del que en podríem dir la Catalunya musulmana. Llavors, de quin sud em parlen? Aquella gent de la Catalunya musulmana no ho eren de cap sud i encarrilaren pel futur bona part de les riberes de l'Ebre català començant per l'assut de Flix –ara cobert per les aigües– a partir del qual s'ha creat molta riquesa, amb nuclis tan importants com el de la vella electroquímica. Continuant avall, trobarem l'assut de Xerta, d'on surten el canal de la dreta i el canal de l'esquerra, que, de segles, fan intensament productiva l'agricultura del Baix Ebre i del Montsià. Aquests “invasors” que van enriquir unes comarques que, malgrat l'esplèndid Ebre, haurien passat misèria sense les dues gegantesques rescloses –Flix i Xerta– eren gent del sud? O bé eren gent que duien al cap els quatre punts cardinals, gent que feien feina intel·ligent, tot i que no inventaven quasi mai res. Potser ni tan sols havien inventat la corrupció política ni l'enginyeria financera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.