Societat

La contraportada

Tots fem cara de sants

Castelló d'Empúries beneeix la imatge del beat Maurici Proeta, patró dels tintorers, que té des d'ahir capella pròpia a la basílica de Santa Maria

El frare agustinià Maurici Proeta és venerat com a beat per un miracle que somien tots els mortals: que la feina es faci sola. Es veu que el seu pare, tintorer de professió, li havia encomanat que s'ocupés de tenyir unes peces mentre ell era fora, però el noi, absort en les seves meditacions, es va oblidar de l'encàrrec fins que es va adonar que el progenitor ja era a punt de tornar a casa, així que va agafar de pressa i corrents tots els tints que va trobar i va barrejar-hi els draps a dins, però hosanna!, en anar-les traient del cubell, cada peça havia quedat tenyida només del color que li corresponia. Per aquesta deferència que l'altíssim va dispensar-li, el beat Maurici Proeta, patró dels tintorers, és venerat des de llavors a Castelló d'Empúries, on va néixer en data inconcreta a principis del segle XVI i on ahir va ser exalçat, en vigílies de la seva diada, amb la benedicció d'una imatge seva durant una missa cantada a la basílica de Santa Maria que va congregar una nombrosa concurrència i que va servir també per homenatjar mossèn Narcís Costabella, mort el 29 de gener passat.

L'actual administrador parroquial de Castelló, mossèn Martí Colomer, que va concelebrar la missa amb un frare agustinià vingut expressament de Madrid per honrar la imatge del beat castelloní, va recordar en la seva homilia la pregunta que tantes vegades els havia adreçat el desaparegut Narcís Costabella: “Sabeu que tots vosaltres teniu cara de sant?”, per exhortar els feligresos a ser dignes també, amb el seu comportament, d'aquesta feliç fesomia. La figura de Maurici Proeta, esculpida per l'olotí Joan Montero, predicava amb l'exemple des de l'altar, amb el seu humil hàbit de frare, la creu a la mà dreta, el llibre de pregàries a l'esquerra, el cap lleugerament decantat, la mirada clara, el somriure franc i les galtes enrojolades encara per un rubor juvenil, un aspecte irreprotxable que obria el camí a una constatació flagrant: tots fem cara de sants, però és evident n'hi ha que en fan més que els altres. Acabada la cerimònia, i enmig del fum embriagador de l'encenser que un dels oficiants anava fent bascular, la imatge va ser conduïda a la capella que ocuparà a partir d'ara, a la nau esquerra de la basílica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Les santes patrones de Mataró reben el tradicional homenatge en una jornada gran de les festes

MATARÓ
oci

La nova atracció del Tibidabo ja desafia la gravetat amb una caiguda de 52 metres

Barcelona
arqueologia

Apareix una plataforma amb funcions religioses i socials a l’Antic, a Amposta

AMPOSTA

La Policia Local tindrà una nova comissaria al barri de Montesa

ESPLUGUES DE lLOBREGAT
equipaments

Nou paviment a la pista d’atletisme de Torredembarra

Torredembarra
MOBILITAT

Calafell obre un debat per replantejar el transport urbà

Calafell
societat

La Pirotècnia Pibierzo de Lleó actua per Santa Anna, el dia gran de la Festa

blanes
medi ambient

Talen 11 palmeres per seguretat a Vilanova i la Geltrú

VILANOVA I LA GELTRÚ
societat

La CUP exigeix al govern que acabi amb les activitats il·legals a la Gola del Fluvià

sant pere pescador