Portes obertes
La ciutat vol donar a conèixer als visitants el seu vessant comercial i la seva potent gastronomia en una renovada Festa de la Carxofa
Amposta enceta les XI Jornades Gastronòmiques de la Carxofa amb una festa popular en què es podran degustar carxofes cuinades amb productes de proximitat com l'arròs, les favetes , els calamarsets, els musclos, la botifarra o el foie mi-cuit. Fins i tot les postres seran a base de carxofa, ja que se servirà en un gelat.
“La salinitat de la terra al Delta és la que dóna el punt de sabor especial i de tendre a les carxofes i a totes les verdures que es conreen aquí”, diu Josep Garriga, que defensa així la qualitat dels productes de l'horta que s'obtenen a les vores del tram final del riu Ebre. Si no s'ha impulsat la creació d'una marca que distingeixi la qualitat, com en d'altres indrets, és, segons la seva opinió, per la quantitat que se'n produeix: “L'arròs s'ha menjat l'horta. La manca de relleu generacional i la mecanització del cultiu de l'arròs va fer que els pagesos dediquessin més terres a aquest cereal ja que amb poques persones es poden conrear moltes hectàrees.” Els visitants podran degustar unes carxofes excel·lents perquè “aquí no ha fet tant fred per perjudicar la collita”, diu Josep Garriga, que recorda l'inici de la festa com “una trobada d'amics per menjar quatre carxofes i ara, en canvi, ve gent d'arreu”.
Més urbana
Enguany la festa s'ha renovat fent-la més urbana i canviant la data de celebració de diumenge a dissabte. La idea, segons va explicar l'alcalde Manel Ferré, és facilitar que els visitants, a més de participar en la degustació gastronòmica, també puguin gaudir de la ciutat i el seu comerç. Aquesta promoció comercial es durà a terme a la renovada plaça del Mercat i al mateix mercat municipal. L'edifici es va construir als anys 40 del segle passat en els terrenys d'una antiga fàbrica de sabó. En destaquen les vidrieres amb motius paisatgístics del delta de l'Ebre. Allí al mercat s'oferirà un vermut i al voltant es podrà visitar la fira Fora Estocs, organitzada per la Federació de Comerç d'Amposta. Les degustacions dels plats elaborats amb carxofa tindran lloc al pavelló firal. Allí també s'instal·larà una petita fira de productes típics com ara arròs, vi, oli, estris per fer rostides, formatges... L'animació anirà a càrrec de la xaranga Suc d'Anguila, i es faran passejos en carruatge i en bicicleta. Un servei de bus gratuït traslladarà tothom d'un punt a l'altre. Aquells que ho desitgin podran fer una parada per visitar el Museu de les Terres de l'Ebre, que ha estat remodelat recentment. A Amposta també s'ha de passejar vora el riu i contemplar el pont penjant, símbol de la ciutat. Es va començar a construir l'any 1915 i es va inaugurar sis anys més tard. Es caracteritza pels dos arcs de triomf a banda i banda. La seva construcció va facilitar moltíssim les comunicacions en aquest tram inferior del riu. I si el que es vol és endinsar-se als espais singulars del Parc Natural del Delta de l'Ebre, com ara les llacunes o els Ullals de Baltasar, un bon punt de partida és la Casa de Fusta, una construcció peculiar, punt d'informació del parc i que té a tocar un mirador de la flora i la fauna i un carril-bici que envolta la cara nord-oest de la llacuna de l'Encanyissada.
DADES D'INTERÈS
PER ARRIBAR-HI
Ara, de color marró
Els camps d'arròs pinten de colors el Delta. “La Festa de la Carxofa convida a visitar-nos en hivern, quan el Delta és de tons marrons”, assenyala Josep Garriga. Ara els pagesos preparen la terra perquè aviat es faran les inundacions dels arrossars. A primers d'abril es deixarà anar l'aigua i se sembrarà, i llavors el Delta serà tot blau. A l'estiu, la planta ha crescut i tots els camps són d'un verd intens fins a la tardor, quan les espigues s'han daurat al sol i comença la collita en uns camps de color groc intens. Per això la visita en diferents èpoques de l'any permet gaudir a simple vista d'un Delta canviant i diferent.