Societat

RIBERA D'EBRE

El projecte del cànnabis arribarà als tribunals

El Departament d'Interior enviarà els Mossos a Rasquera perquè redacten un atestat policial i el traslladen a la fiscalia si es fa la plantació

L'alcalde contacta amb més entitats de fumadors

El govern vol que els dubtes legals que genera el projecte de l'Ajuntament de Rasquera de fer una plantació de cànnabis els resolgui la justícia. El conseller d'Interior, Felip Puig, va anunciar ahir en declaracions a Catalunya Ràdio que els Mossos faran un atestat policial i traslladaran el cas a la fiscalia si la plantació, que ocuparà 7 hectàrees i té ressò a tot Europa, acaba prosperant. “És evident que el projecte pot suposar un delicte per tràfic d'estupefaents; encara que sigui per a autoconsum, com distribuiran després la producció?”, es preguntava Puig.

Per la seua banda, el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, sosté que la fiscalia té prou elements sobre la taula per obrir diligències. “És la fiscalia qui ha de decidir si això es porta davant del jutge”, va dir Pallarès, que considera que l'Ajuntament de Rasquera ha obert un debat que no li pertoca com a administració municipal. A més, el govern no farà cap informe jurídic sobre la legalitat d'una plantació de cànnabis si no li ho reclama explícitament l'Ajuntament.

L'advertència del govern no frenarà, però, l'Ajuntament de Rasquera, que està decidit a tirar endavant la plantació de cànnabis per sortir de la crisi. “Tenim un informe jurídic que avala la legalitat del projecte, per aturar-lo ens hauran de presentar documentació que rebati el nostre informe”, va assenyalar l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa. L'Ajuntament va signar ahir un conveni amb l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum, que té 4.500 socis, i cultivarà la marihuana en una finca de la localitat de la Ribera d'Ebre. L'associació aportarà 36.000 euros a l'Ajuntament i 1,3 milions d'euros durant els pròxims dos anys (en quotes mensuals).

A més, el govern local ha contactat amb un altre club de fumadors, AIRAM, que té 7.000 socis i que també té interès a concentrar la producció dels seus associats en una mateixa finca. “A Rasquera fa anys que es planta marihuana, com a tots els pobles, i ara volem regular-ho des de l'Ajuntament”, va manifestar l'alcalde de Rasquera.

I el negoci del cànnabis encara podria ser més ampli. Segons l'alcalde, hi ha una empresa que fabrica llavors que també s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament i una altra que projecta una casa rural que oferiria tractaments a malalts de càncer, fibromiàlgia i esclerosi múltiple.

L'Ajuntament no convocarà cap consulta al municipi com reclama l'oposició (CiU), però sí que farà una assemblea informativa, amb científics i juristes que explicaran detalladament el projecte als veïns la setmana que ve.

“És un disbarat”

El president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Jordi Jardí, està convençut que la plantació de cànnabis que projecta Rasquera “és un disbarat”. “Tots els indicis apunten que és il·legal; si aquest és el model de creixement pel qual aposta l'alcalde som afortunats que ja no governe la comarca”, va dir Jardí. El Consell Comarcal està estudiant amb profunditat el projecte amb el suport de la delegació del govern, Interior, Empresa i Salut. “Emprendrem les mesures necessàries”, va afirmar Jardí, que va assegurar que no es tancaran a l'ens comarcal per rebutjar la plantació, contràriament al que va fer l'equip de Pellisa per oposar-se al cementiri nuclear.

Per la seua banda, l'alcalde del Perelló, Ferran Cid (ERC), manté que abans d'aprovar un projecte similar faria una consulta als veïns del municipi. “Si és legal i el poble ho aprova, no hi veuria cap problema”, va concloure Cid.

La fiscalia té prou elements per obrir diligències i seran els jutges qui diran si és legal o no
Xavier Pallarès
DELEGAT DEL GOVERN A L'EBRE
Si la gent del poble hi està d'acord i jurídicament és viable, no veig cap problema per fer la plantació
Ferran Cid
ALCALDE DEL PERELLÓ
Tots els indicis diuen que és il·legal i il·legalitzable. Crec que és una aberració, un disbarat
Jordi Jardí
PRES. del CONSELL de la RIBERA D'EBRE

Un cas atípic que obre una situació nova en la justícia

Que arribi al jutjat un projecte relacionat amb el cultiu del cànnabis abans de la seva execució és un fet totalment atípic i que pot provocar “un cert desconcert en les administracions”. Així ho creu el degà del Col·legi d'Advocats de Tortosa, Josep Canício, que hi afegeix que el cas de Rasquera obre una situació nova en la justícia: “És clar que està penalitzat tot allò relacionat amb el tràfic de drogues i, pel que fa a l'autoconsum, quan arriben casos al jutjat moltes vegades s'acaben arxivant les diligències.” “Ara bé –hi afegeix Canício–, el fet que hi hagi un grup de persones, consumidores, que en lloc de cultivar les plantes de cànnabis al balcó de casa ho facin totes juntes en un terreny crea una situació nova i desconcerta les administracions.” A més, segons Canício, serà el primer cop que pugui haver-hi una actuació de la justícia abans que s'hagi executat el projecte, ja que fins ara, en relació amb els cultivadors de marihuana, la justícia sempre ha obert un procediment penal a posteriori.

c. filella



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.