Societat

patrimoni

Bellcaire recupera l'obra ‘Bandera de Catalunya'

El muntatge escènic es presentarà per Setmana Santa amb un centenar d'intèrprets amateurs del poble

Es feia des del 1979, i es va suspendre els últims quatre anys per conflictes amb l'Ajuntament

El poble de Bellcaire d'Empordà es torna a bolcar en la preparació de Bandera de Catalunya, l'espectacle medieval que narra la fi del comtat d'Empúries i la seva annexió a la corona d'Aragó a principi del segle XIII. Aquesta obra popular escrita per Esteve Albert i en la qual intervenen un centenar d'intèrprets amateurs –la majoria de Bellcaire d'Empordà i alguns dels pobles veïns– es va presentar al públic per primera vegada l'any 1979 i, any rere any, sempre per Setmana Santa i en l'escenari natural del castell palau de Bellcaire, es va anar convertint en un signe d'identitat del poble. Fins a l'any 2008, quan uns conflictes entre l'Ajuntament i l'associació responsable de l'organització van provocar la suspensió de l'aventura. Un cop superat el conflicte i després de quatre anys sense Bandera de Catalunya, aquest any han tornat a començar els assajos i tothom es prepara per a les representacions, que tindran lloc Divendres Sant i Dissabte Sant, 6 i 7 d'abril, a la plaça dels Comtes d'Empúries.

Amb aquest parèntesi de quatre anys, alguns ho han deixat, d'altres han envellit i han deixat pas a les noves generacions, i gairebé la meitat dels intèrprets s'estrenaran aquest any. Però la continuïtat està garantida tant des de la nova junta organitzativa, que dirigeix Esther Pujol i que ja actuava en l'etapa precedent, com en la direcció escènica, que ara assumeix Ramon Manent, músic, i director de la formació musical anteriorment. “L'entusiasme és el mateix, i ens hem adonat que malgrat els quatre anys d'interrupció, hi ha molta gent del poble que se sap els textos de memòria”, deia ahir Esther Pujol abans de pujar a l'escenari per assajar la cançó que interpreta en el seu paper de pelegrina. Un assaig que ahir no es va poder fer al peu del castell per culpa de la pluja i va obligar els intèrprets a refugiar-se al centre cívic, però sense fer perdre l'entusiasme i el bon humor dels que participaven en la sessió. Ramon Manent, explica que per ell la direcció escènica ha estat tot un repte, però que s'ho passa molt bé, i com a músic, ha introduït noves peces musicals. “Hi havia algun text que podia semblar massa llarg, i m'ha semblat que amb una mica més de música ho podíem fer més amè”, diu Manent. El pressupost del muntatge és d'uns 13.000 euros, gairebé la meitat del que havia arribat a costar en alguna de les edicions anteriors. “La crisi, però, també ens ha obligat a fer pinya i ens ha permès retrobar l'esperit inicial del que representa per al poble l'obra”, diu Esther Pujol.

LA FRASE

Tot i la interrupció de quatre anys, ens hem adonat que molta gent del poble se sap el text de memòria
Esther Pujol
directora de la junta organitzativa de l'obra

L'autor, Esteve Albert

El nou director escènic de Bandera de Catalunya, Ramon Manent, estudia la possibilitat d'organitzar al llarg de l'any conferències i actes per explicar la història de Bandera de Catalunya, però també el llegat de l'autor de l'obra, Esteve Albert (1914-1995), que segons ell encara no s'ha valorat prou a Catalunya. Poeta, autor teatral i historiador, Esteve Albert va concebre Bandera de Catalunya com un muntatge de XIII quadres, amb textos i cançons de creació pròpia i introduint-hi alhora balades i cançons medievals de trobadors. Va deixar una voluminosa obra de poesia, monografies i estudis. A més de Bandera de Catalunya, també és l'autor d'altres muntatges escènics com ara el Pessebre Vivent d'Engordany, el Retaule de Sant Ermengol o el pessebre vivent del Rosselló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.