Bages
El govern restaurarà abans del previst els runams salins
El TSJC obliga a la Generalitat a reconstruir l'entorn de la mina de Sallent abans que se'n finalitzi l'explotació el 2035
També considera insuficient la fiança imposada per les activitats extractives
Sallent no haurà d'esperar el tancament de la mina de sal, previst ara pels volts de l'any 2035, per veure com reconstrueixen el seu entorn. Arran d'una denúncia presentada per un particular, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga la Generalitat a restaurar el runam de manera gairebé immediata. L'alt tribunal català també demana al govern que augmenti a Iberpotash, SA la fiança per les activitats extractives en considerar que els 585.153 euros actuals són insuficients. El govern de la Generalitat acata la sentència. De fet, fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat han explicat que estan començant a treballar en el pla per reconstruir l'entorn des d'ara fins al 2035.
La previsió inicial del govern era restaurar el runam d'aquí a uns 23 anys aproximadament, quan Iberpotash tanqui la mina de sal. Però, segons la sentència, el runam afavoreix que es formin muntanyes de deixalles “singulars” que provoquen un “impacte en el medi”, a causa del fet que ja ocupen una superfície de 48 hectàrees i una “alçada apreciable”. Per això, exigeix a la Generalitat que, a curt termini, engegui un pla per restaurar l'entorn, de manera prèvia al previst ara pel 2035. De fet, el govern preveu fer desaparèixer, d'aquí a dues dècades, el runam mitjançant la venda de la sal, començant per la que hi ha en les zones de més impacte visual, acumulada des del 1997.
La mateixa sentència de l'alt tribunal també demana a la Generalitat que incrementi a Iberpotash la fiança actual per activitats extractives, de 585.153 euros, en considerar que aquesta quantitat “no respecta ni els paràmetres legals ni reglamentaris (...) sobre les normes de protecció del medi ambient”.
Pel portaveu de la plataforma Prou Sal, Albert Junyent, és lògic que el TSJC demani al govern que augmenti la finança per activitats extractives. De fet, quan la Generalitat va atorgar l'autorització ambiental, l'entitat ja va advertir que la fiança era “ridícula, tenint en compte que el cost de rehabilitació és de milions d'euros”, sosté Junyent. Amb tot, segons el portaveu de Prou Sal, la sentència “no soluciona res, perquè el que necessita la conca del Llobregat i el Cardener és que les muntanyes de sal, com la de Sallent, disminueixin i no creixin dia a dia com estan fent”.
En paral·lel a la sentència, l'Ajuntament de Sallent va aprovar, per unanimitat, una moció demanant a la Generalitat “que s'iniciïn amb urgència els treballs per al desdoblament del col·lector de salmorres i s'obligui l'empresa Iberpotash a complir les exigències que li van ser imposades en l'autorització ambiental de l'activitat extractiva”. L'objectiu del consistori, amb aquesta moció aprovada per tots els grups, és que la Generalitat compleixi la normativa mediambiental.
LA XIFRA
LA FRASE
El volum de residus ha anat augmentat amb els anys
La plataforma Prou Sal sosté a la seva web que l'explotació minera de potassa de Sallent es remunta a l'any 1929. “Al principi, aquesta activitat no va generar residus, ja que la producció era molt més baixa que l'actual”, explica. No només hi havia menys activitat, sinó que, a més, la separació del mineral potàssic del sobrant es feia dins la mateixa mina, amb la qual cosa es generaven menys residus. A partir dels vuitanta, però, la mina s'explota de manera més intensiva i els runams comencen a créixer de manera “desmesurada”. Segons els càlculs de Prou Sal, a la comarca del Bages el volum de runam creix a un ritme de 1,4 milions de tones anuals, la qual cosa representa unes 10.000 tones de residus cada dia. L'actual propietària de la mina de Sallent és l'empresa Iberpotash SA, que forma part de l'empresa multinacional israeliana Dead Sea Works. Per l'empresa, els minerals s'extreuen gràcies a tractaments merament físics. Iberpotash afirma que el mineral es descompon dels components naturals, com les sals sòdiques i potàssiques, sense necessitar procediments de transformació.