Societat

TRIBUNALS

Ordenen repetir el judici amb jurat contra el gendre dels Tous

El TSJC raona que el veredicte absolutori del tribunal popular va ser “insuficient” i “arbitrari”

La defensa de Lluís Corominas recorrerà contra la resolució al Tribunal Suprem

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha resolt que Lluís Corominas ha de tornar a ser jutjat per un altre tribunal popular i un magistrat president. En la resolució, dictada ahir, el tribunal raona que el jurat que el va absoldre d'haver matat un lladre que rondava la casa dels seus sogres, els joiers Tous, a Sant Fruitós de Bages, el 2008, “no va entendre o va desatendre les instruccions” de la magistrada i va fer una motivació del veredicte “clarament insuficient, a més d'arbitrària i, per tant, que vulnera el dret fonamental de l'acusació a obtenir una resolució motivada”.

Tot i l'excepcionalitat d'aquesta mesura, la sala precisa que el 2008 i el 2010 va fer repetir dos judicis amb jurat absolutoris, i el Suprem va confirmar-los. La defensa del gendre dels Tous –realitzada per l'exmagistrat Carlos Bueren– ja ha anunciat que recorreran al Suprem contra aquesta resolució del TSJC.

Renyen la magistrada

En la sentència, la sala civil i penal –formada pels magistrats Miguel Ángel Gimeno, president del TSJC, i Enric Anglada i Carlos Ramos–, dóna la raó a la fiscal Teresa Duerto i, sobretot, a l'acusació particular, exercida pel lletrat Josep Riba en nom de la vídua de Sinani Gazmend, mort quan era dins d'un cotxe d'un tret a la nuca per Corominas.

En concret, s'exposa que el jurat no només motiva insuficientment que Corominas va disparar dos trets amb por insuperable i creient erròniament que seria atacat (l'anomenada legítima defensa putativa), sinó que eludeix pronunciar-se sobre el delicte d'homicidi sigui el grau que sigui, que està implícit si s'apliquen els dos eximents citats.

Per resoldre aquest error, la magistrada president del jurat ja va manifestar en la seva sentència que revisa “la inferència il·lògica i absurda realitzada pel jurat” perquè ni tan sols dóna per provat el dol eventual de l'homicidi. Tot i estar d'acord amb el seu raonament, el TSJC precisa la magistrada hauria d'haver tornar l'objecte del veredicte al jurat perquè refés el seu raonament. En lloc d'això, va modificar el resultat de la deliberació, tal com es queixava la defensa de Corominas, conclou el TSJC.

LA XIFRA

16.000
euros
és el que podria costar la repetició del judici contra Corominas. Només en les despeses dels membres del jurat.

Corominas “va disparar dos trets amb destresa ”

L'embolic del cas Tous rau en com el jurat va interpretar l'informe sobre la salut mental de Lluís Corominas, fet pels forenses. Els doctors van exposar que “en una situació de por, pot existir un estat d'alerta, amb una distorsió de la percepció sensorial, visual i cognitiva”. Cas teòric que van fer seus els nou membres del jurat per justificar que el gendre dels Tous disparés dos trets en veure's en una situació de pànic. Ara el TSJC exposa que el jurat no va entendre que en el cas de Corominas, els pèrits van descartar que patís una situació de pànic, perquè és paralitzant. Corominas “va disparar dos trets amb destresa i eficàcia, agrupant els trets a la finestra del conductor de l'altre vehicle tot i que havia iniciat el moviment”, conclou el TSJC.

En espera del que resolgui el Suprem, repetir el judici contra Corominas costaria uns 16.000 euros a l'administració, només la despesa en els membres del jurat. Segons estimacions del Departament de Justícia, un jurat, que de mitjana dura cinc dies, costa uns 8.000 euros l'elecció de candidats i, la manutenció, trasllat i allotjament del jurat (si ha de deliberar). El cas Tous va durar dues setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.