Societat

RIBERA D'EBRE

La plantació de cànnabis necessitarà l'aval de l'Agència de Medicaments

La fiscalia sosté que el projecte de Rasquera pot ser legal, si no hi ha venda a terceres persones

El batlle diu que serà l'associació qui demanarà el permís

La plantació de cànnabis de Rasquera haurà de ser autoritzada per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que depèn del Ministeri de Sanitat, i complir diversos requisits legals, com ara que no produeixi excedents i que el producte no es vengui a terceres persones. Així ho van manifestar ahir en una compareixença a la comissió de justícia del Parlament, la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, i el fiscal de Tarragona, Xavier Jou. La fiscalia de Tarragona ha obert diligències informatives per l'acord signat entre l'Ajuntament de Rasquera i l'Associació Barcelonina Cànnabis d'Autoconsum.

Arran d'una pregunta formulada pel diputat d'ICV Salvador Milà, Jou va precisar que la llei empara el cultiu de cànnabis per a l'autoconsum en certes circumstàncies. Segons l'agència Efe, el fiscal en cap de Tarragona va exposar que el consum compartit d'estupefaents no constitueix delicte, però ha de complir diversos requisits establerts per la llei: dur-se a terme en un lloc tancat, sense contraprestacions especulatives i sense risc de difusió a terceres persones.

D'altra banda, Compte va manifestar que la fiscalia “anirà definint” la seva posició en relació amb la polèmica plantació a mesura que el cas vagi evolucionant i es pugui determinar el destí de la proposta. De tota manera, va destacar que aquests cultius no necessàriament pel fet de ser il·legals constitueixen delicte, ja que també poden ser objecte de persecució administrativa sense que comportin un il·lícit penal. En aquest sentit, va recordar que altres administracions estan investigant les condicions de la plantació i que poden seguir la seva trajectòria sense necessitat d'atenir-se a les decisions que adopti la fiscalia.

L'autorització de l'AEMPS no preocupa, però, el consistori de Rasquera, que ja n'era conscient. “No és l'Ajuntament qui ha de demanar el permís, sinó que el sol·licitarà l'associació de consumidors”, va assenyalar l'alcalde, Bernat Pellisa. Aquesta autorització no se sol·licitarà fins que la plantació tingui l'aval del veïnat del municipi, tot i que ja s'han mantingut alguns contactes, segons l'alcalde. El consistori haurà de demanar el permís quan estigui aprovada definitivament l'empresa municipal Rasquerana Recerca i Investigació del Cànnabis, ara en fase d'exposició pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.