Societat

salut

La Catalunya Central lidera l'espera per a operacions

A les comarques centrals, el retard per a intervencions no urgents supera d'un mes i mig la mitjana catalana A Girona les llistes d'espera han augmentat d'un 67% La pròtesi de genoll, líder en demora

Fa pocs dies, el Departament de Salut va fer públiques les dades que constaten l'impacte que la retallada va tenir l'any passat en les llistes d'espera per a intervencions quirúrgiques no urgents. El nombre de pacients que esperaven per ser operats va passar dels 56.670 als 80.540 en un any. L'increment se situa en un 42% de mitjana per a tot Catalunya, però hi ha regions sanitàries on l'augment, tant del nombre de pacients com del temps d'espera, ha estat encara més acusat. Al capdavant se situen les regions sanitàries de la Catalunya Central i Girona.

Segons les dades desglossades territorialment, a les quals ha tingut accés l'agència ACN, els usuaris que més han d'esperar per entrar a la sala d'operacions són els que viuen a la Catalunya Central, on l'espera mitjana per ser operat d'algun dels catorze procediments que tenen un temps mínim garantit de sis mesos era a finals del 2011 de 6,21 mesos, molt per sobre de la mitjana del país, que és de 4,57 mesos. En aquesta regió, on hi ha 7.199 persones en llista d'espera quirúrgica, l'hospital que opera amb més retard és el Sant Joan de Déu de Manresa, amb 7,18 mesos.

El temps d'espera va augmentar l'any passat a totes les regions sanitàries, amb les excepcions de l'Alt Pirineu i Aran i les Terres de l'Ebre. D'altra banda, el nombre de pacients en llista també va augmentar a tot el territori, excepte als hospitals de l'Alt Pirineu i Aran. La regió sanitària de Girona és la que registra l'augment més gran del nombre de pacients, un 67% (la llista va créixer de 4.251 persones a 7.091).

A la regió sanitària de Barcelona, on el volum de pacients en llista és el més gran (54.602), el temps d'espera és de 4,43 mesos de mitjana, però l'hospital de Viladecans encapçala el rànquing de centres de tot Catalunya pel que fa al retard, ja que els pacients s'esperen 10,3 mesos.

La intervenció de pròtesi de genoll continua sent la que genera més demora (6,72 mesos de mitjana) i és la més afectada per la reducció actual d'activitat quirúrgica: la llista d'espera ha augmentat de 5.172 pacients a 9.062 (75%). Pel que fa a les proves, l'espera mitjana és de 48 dies i el TAC segueix sent la que té més cua, amb 18.896 pacients.

LES XIFRES

14
operacions
tenen garantit un temps màxim de 6 mesos, però Salut canviarà aquest any les condicions de les llistes.
48
dies
és l'espera mitjana per a proves diagnòstiques. Hi ha 125.132 pacients en llista, un 16% menys que l'any 2010.
80.540
pacients
estaven en llista d'espera en tancar l'any 2011 a Catalunya, 24.000 més que el 2010.

El Parlament obliga Salut a fer un pla de xoc

L'oposició en bloc va aprovar la setmana passada una moció del PSC que obliga el govern a elaborar un “pla de xoc” per fixar temps d'espera màxims per accedir a qualsevol prestació sanitària. La moció dóna tres mesos a l'executiu per dissenyar un pla que “haurà d'estar implementat dins del primer trimestre de 2013”. Pel que fa a les operacions quirúrgiques, s'hauran d'oferir terminis de garantia que “en cap cas, podran superar els sis mesos”. Així doncs, el govern es veu ara forçat a fer un canvi de plans, ja que l'objectiu inicial del Departament de Salut era aprovar aquest any un decret per ampliar els temps d'espera i poder passar així dels sis mesos que actualment es garanteixen per a 14 tipus d'operacions a uns terminis variables (entre sis mesos i un any) que es volien limitar
a onze procediments.

La moció del Parlament també obliga a garantir un temps màxim per ser visitat a l'atenció primària (48 hores) i per a proves i consultes d'especialistes (quinze dies o tres mesos segons la gravetat). Salut també haurà de garantir l'assignació d'un llit en menys de 24 hores als malalts que es trobin a urgències, i un temps màxim d'espera per al transport sanitari.

El conseller de Salut,
Boi Ruiz, va assegurar que
el govern complirà el man-dat del Parlament, però va alertar que els objectius
“són difícilment assumibles” i va recordar que “ni tan
sols es van assolir en temps de bonança econòmica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.