Societat

CCOO denuncia que hi ha 397 aules amb ràtios per sobre de la llei a Barcelona

El sindicat acusa la Generalitat d'abusar dels augments “excepcionals” dels alumnes per classe que preveu la LOE

Tem la pèrdua de 2.700 docents

L'augment del nombre d'alumnes per aula, tant a primària com a secundària, ha alarmat el col·lectiu de docents, i el mateix Departament d'Ensenyament ha alertat de la impossibilitat, en molts casos, d'encabir més estudiants a les escoles. A Catalunya, però, ja fa temps que moltes aules tenen més alumnes dels que dicta la llei, això sí, sense superar el marge de tolerància (fins a 28 alumnes en el cas de primària, i 33 a secundària).

Comissions Obreres (CCOO) denuncia que aquesta pràctica s'ha anat generalitzant els últims anys fins al punt que, segons dades del Consorci d'Educació de Barcelona, hi ha 397 aules en centres de primària públics amb més de 25 alumnes (fins a un màxim de 28). El districte de Sarrià-Sant Gervasi, amb un 28,89% d'aules amb sobreràtio és la zona que en surt més malparada, seguida de prop de l'Eixample i les Corts, amb un 26,85%. A l'altra banda hi ha el districte d'Horta- Guinardó (7,94% de les aules amb més de 25 alumnes) i el de Sants-Montjuïc (11,93%). CCOO avisa que aquests percentatges de sobreocupació de les aules encara podrien ser més elevats a la regió metropolitana de Barcelona.

A CCOO denuncien també que allò que la llei orgànica d'educació (LOE) establia com a “mesures excepcionals” s'està convertint en una “pràctica normal” als centres de Catalunya. El sindicat critica que, a banda del perjudici pedagògic que l'ampliació de les ràtios comporta per a l'alumnat, la mesura comportarà una important pèrdua de llocs de treball.

En el cas de l'increment del nombre d'hores lectives que hauran d'assumir els docents –una altra de les mesures anunciades pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert– CCOO ha calculat que sobrarien 1.500 mestres de primària i 1.200 professors de secundària.

LES XIFRES

25
alumnes
per aula com a màxim hi ha d'haver a primària i fins a un màxim de 28 en casos excepcionals.
30
estudiants
per aula hi ha d'haver a secundària i fins a un màxim de 33 en casos excepcionals, segons la LOE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.