Reportatge

Anys d'esplendor

Montblanc enceta avui la 25a Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi

Poc s'ho podien pensar, ara fa vint-i-cinc anys, aquells joves montblanquins que la idea de representar la llegenda de Sant Jordi es convertiria en una llavor que germinaria en una incomptable quantitat de festes de recreació històrica que, amb més o menys encert i justificació, se celebren arreu. “Aquell any el jovent volia un acte una mica destacat per les fires de Sant Maties i es va pensar a representar la llegenda de Sant Jordi que Joan Amades situava a Montblanc. El rei i la reina van ser els gegants, es va buscar un noi que sabés muntar a cavall per al paper de Sant Jordi, es va animar la gent a participar-hi i s'hi van sumar un centenar de persones portant torxes, banderes... La representació va ser de nit a la plaça Major i ningú s'esperava que tingués tant d'èxit!”, explica Laura Barragan, lligada a l'organització de la Setmana Medieval des de l'inici, que hi afegeix: “La llegenda es va representar el maig de 1987, el setembre ja es va constituir l'associació amb la idea que la següent edició seria a l'abril i que a més de la representació de la llegenda també se celebraria un mercat medieval.” Naixia la primera festa de recreació històrica de temàtica medieval de l'Estat espanyol que, edició rere edició, recorda els anys d'esplendor de la Vila Ducal. “Durant aquest temps, a la festa hi ha participat moltíssima gent i de totes les edats, i l'important no és tant el nombre com el fet que ha transcendit a tot el poble i que hi han participat diverses generacions: és el que ens fa diferents i ens dóna valor afegit”, assegura Joan Roig, president de l'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. En aquest sentit, Roig destaca el fet que bona part dels actes, inclosos els centrals, estan organitzats i protagonitzats per la gent de Montblanc.

Homenatges

La voluntat d'agrair a tothom que ha fet possible que la festa compleixi 25 anys va impulsar la junta a convidar un grup de persones a treballar paral·lelament per organitzar un seguit d'actes commemoratius. El primer serà avui mateix, l'han anomenat Les generacions del Drac i mostrarà els papers que ha pogut representar una persona que participa a la festa des que és petita fins que arriba a adulta. El dia 22 se celebrarà un acte internacional, amb la participació d'ambaixadors de països on tenen Sant Jordi com a patró. El dia 29 es reunirà totes les persones que han representat els papers principals de la festa (rei, reina, Sant Jordi, princesa, caps de Casa i veguers) per retre'ls homenatge en un acte en què es recrearà la coronació del rei Pere III el Cerimoniós seguint el Cerimonial de la Consagració i Coronació dels Reis d'Aragó, un text redactat pel mateix rei Pere III i que acabarà amb un ball de tots els protagonistes a la nova plaça de Sant Francesc.

Finalment, el dia 1 de maig es clausurarà la festa amb Som llegenda, un acte que promet ser molt emotiu i que ha estat pensat per reconèixer la tasca de totes les persones que amb la seva aportació han contribuït a convertir la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi en referent.

Cites destacades

Els actes centrals es reparteixen en dos caps de setmana. El dia 21 s'escenificarà l'arribada de les forces del mal en l'espectacle Dracum Nocte 2.0, L'origen del mal, que explica l'arribada del drac a la vila, en una primera part de l'acte més emblemàtic, la Llegenda de Sant Jordi, que es representarà el dia 28. Avui mateix, Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, pronunciarà el pregó de la festa, i demà, l'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi nomenarà cavaller el president de la Generalitat Jordi Pujol, que també presidirà el ple medieval. A proposta de molts socis, s'ha recuperat l'acte dels Museus Imatges de la Vida Medieval, en què es presenten escenes de la vida quotidiana en indrets com el Palau Reial, la Torre del Castlà o el Call Jueu. Les Nits Malignes allargaran la festa fins a la matinada. Finalment cal destacar que el mercat medieval i la mostra d'oficis estaran oberts al públic sis dies, amb la voluntat que els 60.000 visitants que s'esperen puguin passejar i gaudir de la vila i de la festa amb comoditat.

PER ARRIBAR-HI

En cotxe per les carreteres N-240 (km 36) i C-14, i a través de l'autopista AP-2 (sortida 9).
En tren Montblanc té estació de Renfe amb trens regionals de la línia Tarragona - Lleida.

DADES D'INTERÈS

Dates Del 20 d'abril a l'1 de maig.
Agenda La festa disposa d'una pàgina web molt completa, on es pot consultar l'agenda de l'edició actual i molta informació de tots els actes, de l'associació, fotografies... També s'hi pot comprar les entrades i accedir a diversos serveis. www.setmanamedieval.org
Oficina turisme Antiga església de Sant Francesc. Tel. 977 86 17 33. www.montblancmedieval.cat
Ajuntament Plaça Major, 1 Tel. 977 860 009 www.montblanc.cat

Una xarxa de ciutats medievals

M.J.R.

Montblanc, Bagà, Besalú, Móra d'Ebre, Sant Pere de Vilamajor, Súria i Badalona són els socis fundadors de la Xarxa de Ciutats Medievals, una nova entitat impulsada des de Badalona. Entre els seus objectius hi ha posar en valor i divulgar el patrimoni cultural, històric i artístic medieval, organitzar activitats culturals per fer-ne difusió i establir marcs de col·laboració entre les ciutats de la xarxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.