Garraf
Becaines sense passar-se
És una aplicació per a mòbil que avisa el passatger de Rodalies amb una alarma perquè no es passi de parada si s'adorm
L'han creat dos joves de Vilanova i, de moment, inclou 122 estacions i està disponible per a Android
Becaines plàcides a Rodalies són les que a partir d'ara es podran fer sense córrer el risc de passar-se de parada. Es tracta d'un servei que ofereix Notdor, una aplicació gratuïta per a telèfons intel·ligents que a través de la xarxa mòbil detecta el moment en què el tren s'apropa a l'estació on l'usuari vol baixar i el desperta 45 segons abans d'arribar-hi activant una alarma. Al darrere d'aquesta aplicació hi ha dos estudiants universitaris de Vilanova i la Geltrú, Albert Anguela i Vicens Rios, que ja han aconseguit posar-la a disposició dels viatgers de les línies R1, R2, R3, R4, R7 i R8 de Rodalies. Notdor treballa, de moment, amb 122 estacions i està disponible per al sistema operatiu d'Android.
“Nosaltres som usuaris habituals de Rodalies i jo, al novembre passat, em vaig quedar adormit i em vaig passar de parada”, explica Vicens, estudiant d'Economia. Va ser llavors quan va començar a rondar-li pel cap la idea de crear una aplicació per garantir que els passatgers poguessin dormir tranquil·lament al tren. És en aquest punt quan va entrar en joc el seu amic, Albert, que estudia Enginyeria de Telecomunicació i ha assumit la programació de Notdor, nom que deriva de l'expressió “no t'adormis”. “Vam pensar que amb una aplicació que es pogués implementar a tots els smartphone [telèfons intel·ligents], amb el boom que hi ha hagut, podríem evitar les molèsties que suposa passar-se de parada a gairebé tots els usuaris”, diu. Desenvolupar-la, però, no ha estat fàcil, ja que l'Albert i en Vicens han hagut de buscar una per una les coordenades de cada parada. Per a l'usuari, en canvi, és bufar i fer ampolles: un cop descarregada l'aplicació, només s'ha de preocupar de seleccionar l'estació d'origen, la de destinació, i a través de la xarxa mòbil, Notdor rep les coordenades de la seva posició, les compara amb les de l'estació on ha de baixar i l'avisa quan el tren està a cap a 100 metres del final del recorregut. Per tant, l'avantatge d'usar l'aplicació per comptes de l'alarma del mòbil és que el passatger no ha de calcular el temps que trigarà a arribar a la destinació i, com que funciona a través de la posició, si el tren va amb retard podrà allargar una mica la becaina.
Notdor està operativa des de final de febrer, tot i que en un principi només cobria la línia R2 Sud. En poc temps, però, va tenir 300 descàrregues i, per les peticions dels usuaris, els creadors van posar fil a a l'agulla per ampliar el radi de l'aplicació. Des de principi d'abril ja inclou les línies R1, R2, R3, R4, R7 i R8, i l'objectiu de l'Albert i el Vicens és arribar a tota la xarxa de Rodalies. Els dos estudiants, de 20 anys, també la volen desenvolupar per a altres sistemes operatius –a part d'Android–, perquè els usuaris d'Iphone, Blackberry i Windows Mobile també la puguin fer servir. “Pensem que podem tenir moltes descàrregues si l'ampliem a totes les línies i la desenvolupem per a la resta de telèfons intel·ligents, tot i que la satisfacció que tenim és ja molt gran”, expliquen. Els dos emprenedors estan en contacte amb els usuaris per les xarxes socials i el bloc Notdor App, i recullen suggeriments i incidències pel correu electrònic [email protected].