El gremi de pastissers preveu vendre unes 50.000 coques al Camp i l'Ebre
La que té més sortida continua sent la típica de brioix amb fruita i pinyons
«No hi ha cap senyal que ens faci pensar que la tendència en la venda de coques de Sant Joan pugui estar marcada enguany per una crescuda espectacular. L'oscil·lació, segurament, serà del 5% amunt o avall en comparació amb el 2008.» Així ho explicava ahir Josep Roquet, vicepresident del Gremi d'Artesans Pastissers de les comarques de Tarragona, en el qual hi ha associats un centenar d'establiments. Entre totes aquestes pastisseries s'estima que hi haurà una demanda de 50.000 coques –que costen uns 25 euros–, mentre que al conjunt de Catalunya s'espera donar sortida a 1.700.000 unitats. «Són diades en què les vendes estan estabilitzades, ja que la clientela compra a la seva pastisseria habitual.»
En l'àmbit més particular, Roquet és l'amo de la pastisseria Palau de Tarragona, on el 2008 van tenir una demanda de mig miler de coques, la majoria de les quals els compradors havien agafat per encàrrec. Pel que fa a la seva elaboració, manifesta que «no permeten tant de joc ni invents com altres productes típics com ara les mones»; i afegeix que a la seva pastisseria, sis persones van començar ahir a fer-les, i que cap al tard van iniciar el procés de coure-les.
També dins del sector, el propietari de la pastisseria Caelles de Reus, Miquel Caelles, considera que tot i la crisi que afecta molts negocis, les previsions de cara a caixa poden anar bé, sobretot a causa del factor que Sant Joan és una festivitat que la gent «viu amb ganes». Respecte a les tipologies de coques, tot i que la «reina» és la de brioix amb pinyons o amb fruita i pinyons, alguns establiments ofereixen especialitats pròpies. Aquest és el cas d'aquesta pastisseria, on es troba una coca típica de la casa, que porta una capa de cabell d'àngel i, a sobre, panses, nous, avellanes i ametlles torrades, i pinyons.
D'altres elaboracions poc conegudes arreu són les que es poden comprar a Tortosa. Així, Àngels Pallarès, la filla del propietari de la pastisseria Pallarès, comenta que a la capital del Baix Ebre, i a Mallorca, es fan les coques de brossat, que són de mató. Comptant tant aquestes com les més típiques, calcula que en vendran unes 200, de les quals ahir en tenien 60 d'encarregades. Amb tot, afegeix que són uns dies de molta feina, i més tractant-se d'un negoci artesanal i familiar, on «no hi ha horaris». Tot i això, conclou que és una diada que s'espera «amb delit», i que van començar a fer coques diumenge «perquè els clients veiessin que s'apropava la festa».
Paral·lelament, en indrets costaners, com per exemple el Vendrell, l'amo de la pastisseria Soler, Eduard Soler, diu que probablement vendran una mica menys que l'any passat, ja que són zones en què els influeix molt el dia de la setmana en què cau la festivitat. «Al Vendrell hi ha moltes segones residències i, normalment, si la gent veu que arribarà al lloc de destí amb el temps una mica just, ja la compren abans a la seva localitat habitual. Per tant, si l'any passat ens vam acostar a les 1.000 unitats, enguany hem tirat a la baixa, i en farem unes 600.»