Morella dóna un pas per convertir-se en ciutat Slow
La creació d'un Convivium, associació que promou la recuperació de les tradicions i aliments en risc de desaparició, acosta la localitat a obtenir aquesta distinció
La ciutat de Morella continua donant passos per a convertir-se en una ciutat Slow. Després d'iniciar la tramitació fa dos anys, era necessària la constitució d'un Convivium per a poder optar a la distinció. La declaració és una marca de qualitat que té un gran prestigi a Europa.
La passada setmana, trenta persones de distints municipis de les demarcacions de Castelló, Tarragona i Terol, van constituir el Convivium Tossal del Rei. Aquesta associació tindrà seu a Morella i promou la recuperació d'oficis, tradicions o aliments típics de la ciutat o en risc d'extinció. Per exemple, la declaració podria atorgar-li un plus de valor a la marca Carns de Morella i als productes de la localitat que s'extrauen de l'escorxador. El Convivium és un requisit indispensable per a optar a la declaració de ciutat Slow.
La regidora de turisme, Maria Rallo, afirma que “el moviment Slow va nàixer a Itàlia i té un gran prestigi a Europa, ja que el principal referent és la zona de la Toscana italiana”. Per això, afig que “esta distinció seria una marca de prestigi, que potenciaria la nostra promoció i que revaloraria molts dels nostres productes”.
El moviment Slow és jove al nostre país i va rebre la certificació oficial d'Itàlia fa quatre anys. Fins al moment, a penes set localitats tenen este tipus de consideració. Aquestes són, Begur i Pals a Girona, Mungía i Lekeitio, a Biscaia, Bigastro a Alacant, Pozo Alcón, a Jaén i Rubielos de Mora de Terol. La cultura Slow naix com a crítica a la ritme de vida que es desenvolupa en les grans ciutats i advoca per una forma de vida més pausada, més tranquil·la i basada en les tradicions que identifiquen als pobles.