Xarel·lo, el cep identitari

El segon Congrés d'Art i Paisatge Vitivinícola reivindicarà aquesta varietat com a senyal d'identitat del Penedès

El xarel·lo és una varietat «rústica» molt lligada al Penedès. Ho certifiquen diversos estudis de la Institució Catalana d'Estudis Agraris –filial de l'Institut d'Estudis Catalans– que inclouen documents en què es parla de la varietat penedesenca al segle XVI. I tot i que és la varietat estel·lar dels grans reserves i que és una de les varietats que millor suporten els canvis de temperatura i l'estrès hídric, no ha estat fins ara «prou valorada», segons reconeix el coordinador del Congrés d'Art i Paisatge Vitivinícola, Pere Guilera. Els responsables del congrés que estan preparant la segona edició per al 9 i 10 de juliol a Cal Maristany, a Subirats, utilitzaran el cep com a excusa per reivindicar la identitat penedesenca i demanar la protecció del paisatge de vinyes que caracteritza el Penedès aprofitant que ara es comencen a dibuixar diverses infraestructures i a definir el pla territorial metropolità.

Els organitzadors van repartir, a final de maig 50 ceps de 80 anys d'aquesta varietat arrencats d'uns terrenys de Subirats, a 50 artistes de tot l'Estat espanyol perquè els utilitzin per fer una interpretació artística, una performance que ha estat batejada com La vinya dels sentits i que servirà per tancar el congrés que reivindicarà el paisatge de vinyes del Penedès «com un actiu cultural i econòmic irrenunciable». La vinya artística es plantarà de nou el 4 de juliol i s'inaugurarà a final del congrés. La instal·lació servirà com a crit d'alerta penedesenca davant de la construcció de noves infraestructures i l'aprovació de nous plans territorials, segons explica Guilera. «Potser els artistes penedesencs seran més crítics, caldrà veure-ho», conclou. La inauguració de La vinya dels sentits tindrà la lectura de poemes de la poetessa Roser Guasch i l'audició del tema de quinze minuts de durada que ha composat expressament per a l'ocasió el compositor Pemi Rovirosa, del grup Lax'n'Busto. El congrés es tancarà amb un tast de xarel·los. Els organitzadors esperen que la instal·lació no sigui efímera i que aquests ceps es reparteixin pel territori com a símbol de la lluita del territori davant les adversitats.

Al Consell Regulador de la Denominació d'Origen Penedès, la idea de convertir el xarel·lo en un tret identitari agrada. Tot i que el consell treballa en un pla d'acció que aposti per la producció de vins blancs, rosats i negres de qualitat de forma ben organitzada, el cert és que la voluntat és aprofitar la tipicitat del xarel·lo per convertir-lo en estendard de la DO Penedès.

Millorar el territori, no desfigurar-lo

El Congrés d'Art i Paisatge Vitivinícola tractarà, «amb més profunditat i concreció» que en la seva primera edició, de la temàtica de l'ordenació del territori i reclamarà «la possibilitat no utòpica que les infraestructures millorin i no desfigurin el territori». El congrés, organitzat per la Institució Catalana d'Estudis Agraris, la UPC, la URV i pel Patronat de Turisme de Subirats, es dividirà en quatre blocs temàtics en què s'analitzarà la vinya del Penedès, la gestió dels governs, es compararà altres experiències de gestió del paisatge a França, Itàlia i Alemanya, i finalment s'abordarà la gestió de les infraestructures. En aquest darrer bloc temàtic es parlarà de l'efecte de les autopistes, dels talussos del TAV com a «porta del Penedès», de la gestió i l'art aplicat a les rotondes i del pla director del Baix Penedès. Els organitzadors del congrés no han inclòs un debat específic per parlar del pla territorial metropolità, però indiquen que «segur que el tema sorgirà al llarg del debat».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.