Justícia tanca el centre de menors Montilivi, de Girona
Els joves interns seran traslladats a altres centres catalans
Justícia manté que la mesura es pren per racionalitzar els recursos
El Departament de Justícia ha decidit tancar els centres de menors Montilivi de Girona i Els Til·lers de Mollet del Vallès adduint raons “d'optimització i de racionalització dels recursos públics” i reagrupar els joves infractors que hi estan en règim d'internament en els altres centres que la Generalitat té a Catalunya. Aquesta operació es durà a terme a primers de juny. I és que, segons van explicar ahir fonts de Justícia, en els últims anys hi ha hagut, en l'àmbit de Catalunya, una disminució del nombre de nois i noies internats en centres educatius, de manera que dels 319 que hi havia l'any passat, enguany en queden 269. Així mateix, va indicar que si bé la capacitat màxima de Montilivi és de 43, actualment n'hi ha 25. I el pressupost de manteniment d'aquest centre és de 4 milions d'euros a l'any. I a Els Til·lers la situació és molt semblant: la capacitat màxima d'aquest centre educatiu és de 73 i en aquests moments n'acull 49. “Si no estiguéssim en un moment de crisi econòmica i d'ajustament pressupostari, aquest reagrupament es duria a terme igualment perquè obeeix a criteris d'eficiència i racionalització dels serveis”, van destacar les mateixes fonts.
De la mateixa manera que els joves de Montilivi i Els Til·lers es redistribuiran pels altres centres de menors de Catalunya, el personal correrà la mateixa sort i ningú no es quedarà sense lloc de treball, segons la portaveu de Justícia. La plantilla del centre de Montilivi està formada per 53 treballadors i la d'Els Til·lers, per 74.
D'altra banda, aquest any Justícia ha ampliat amb 76 el nombre de places d'internament per a menors. D'aquestes noves places, 54 s'han obert al centre de Can Llupià, de Barcelona; 14, a L'Alzina, a la població de Palau-solità i Plegamans, i 7, al centre El Segre, de Lleida. Així que, segons fonts de Justícia, amb la redistribució dels joves de Montilivi i Els Til·lers pels altres centres catalans i l'ampliació de les places, es requerirà més personal procedent, justament, de les instal·lacions que es tancaran, i que són patrimoni de la Generalitat.
A Girona, es mantindrà obert el pis d'inserció amb cinc places destinat a aquells joves que estan en l'última etapa del seu internament.
La portaveu de Justícia va assegurar ahir que el departament posarà a disposició dels familiars dels interns que seran traslladats els mitjans de transport que siguin necessaris per assegurar el contacte amb els interns. Tot i que, en el cas del centre de Montilivi, per exemple, només una part dels 25 interns són de les comarques gironines (ara per ara vuit hi són per una ordre d'internament dictada per un jutge de Girona), mentre que la resta són de fora.
Paral·lelament a aquesta reordenació dels centres educatius, Justícia té previst impulsar els programes educatius i de reforç que tenen per objectiu aconseguir unes quotes més grans de reinserció social d'aquests joves un cop surten del centre. Uns programes que, segons van assenyalar fonts de Justícia, requeriran una ampliació de la plantilla per al seu desenvolupament. “És una clara aposta per la millora del sistema de justícia juvenil”, van ressaltar les mateixes fonts.
A banda dels centres esmentats, a Catalunya hi ha dos centres més de menors: l'Oriol Badia de Guardiola de Font-rubí i el Folch i Torres de Granollers.
A aquests centres hi accedeixen, per mitjà d'una ordre judicial d'internament, menors d'edat que han comès algun tipus de delicte. La direcció general de Justícia Juvenil, per mitjà de la secció de centres educatius, s'encarrega de supervisar l'execució dels programes d'internament que es duen a terme als centres educatius de Catalunya.
A tots els joves internats se'ls aplica un programa individualitzat que inclou les activitats formatives, laborals, socioculturals, esportives i de tractament de problemàtiques personals, destinades a la seva integració social. Aquestes activitats poden ser generals –competència psicosocial, hàbits bàsics i habilitats domèstiques; educació per a la salut; tutoria; reforç en l'entorn familiar; cultura i lleure; educació física i esport i mediació familiar i per a la diversitat– i també hi ha programes de tractament específics, com ara el de drogodependències i altres addicions; problemàtiques de salut mental; delictes sexuals i delictes violents.
LES XIFRES
LES FRASES
Canvi de direcció a Figueres
Mar VicenteEl director de la presó de Figueres, Josep Font, ha estat traslladat al centre penitenciari de Lledoners, a Manresa. Segons ha explicat la directora territorial de Justícia a la demarcació, Isabel Ruiz, la direcció de Figueres l'ha assumida el director de la presó de Girona, Fernando Velasco. Per tant, Velasco és actualment director dels centres de Girona i Figueres i també del projecte d'obertura del centre penitenciari del Puig de les Basses.
La Generalitat ha explicat que el trasllat del fins ara director de la presó de Figueres, Josep Font, a Manresa ha estat degut a la marxa de la direcció de la presó de Lledoners. Justícia hauria ofert a Font aquest canvi de lloc de treball i l'exdirector de Figueres hauria acceptat. El departament assegura que aquests canvis permetran un estalvi econòmic, ja que s'unifica la direcció i queda un sol càrrec al capdavant de les dues presons. Tot, amb l'objectiu que Velasco sigui el director del Puig de les Basses quan obri i es tanquin els altres dos centres penitenciaris actuals, el de Girona i el del centre de Figueres.
Fonts consultades indiquen que la marxa del director de Figueres, a qui s'havia encarregat el projecte d'obrir el Puig de les Basses, podria estar relacionada amb el retard de l'obertura de la nova presó, tot i que Justícia ho nega.
A principi del 2013
Segons les previsions del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, la nova presó del Puig de les Basses ha d'obrir durant el primer trimestre del 2013. De fet, el centre fa gairebé un any i mig que està construït però no s'hi han traslladat els presos per problemes pressupostaris. La presó ha anat acumulant diversos retards, i entre les possibilitats amb què treballa el Departament de Justícia hi ha la d'obrir a principi de l'any que ve, però de manera parcial. Aquesta és una possibilitat que ha estat sobre la taula però que s'haurà de tornar a estudiar un cop estiguin fets els pressupostos del 2013.
Vint anys d'història
El centre educatiu Montilivi de Girona es va posar en funcionament cap al 1990 i la seva obertura va provocar una certa polèmica per la tipologia de joves que acollia. Des dels primers anys de la seva entrada en servei, les organitzacions sindicals ja van denunciar que les instal·lacions estaven infrautilitzades i durant un temps els menors en risc d'exclusió social que eren al centre Nostra Senyora de la Misericòrdia van ocupar el mateix edifici encara que amb estances diferents. Així, entre els interns del centre, només una petita part són de les comarques gironines, mentre que la majoria són de fora de la demarcació de Girona. En aquest sentit, fonts de Justícia van fer notar ahir com n'és, d'incongruent, mantenir un servei que costa 4 milions d'euros a l'any per només vuit usuaris gironins. Els problemes relacionats amb el comportament d'alguns interns i educadors han estat objecte de notícia en aquests vint anys d'història del centre.