Ensenyament xifra el seguiment de la vaga en el 23% i els sindicats l'eleven al 55%
La secretària general de la Federació d'Ensenyament de CCOO, Montse Ros, remarca que les dades del sindicat evidencien “la capacitat mobilitzadora a Catalunya”
La consellera Irene Rigau reconeix que al final del dia es coneixerà una dada més fiable
Per la secretària general de la Federació d'Ensenyament de Comissions Obreres (CCOO), Montse Ros, “la capacitat mobilitzadora a Catalunya s'ha demostrat molt gran”, en referència al 55% de seguiment de la jornada de vaga de l'ensenyament públic que ha xifrat, provisionalment, el sindicat. Per la seva banda, la consellera Irene Rigau ha limitat el seguiment a un 23%, tot i que ha reconegut que al final del dia serà quan es conegui una dada més fiable.
En les primeres hores de la jornada de vaga, la consellera d'Ensenyament ha insistit que el govern “va graduant molt les mesures”. “Les aplicarem amb tot el seny pedagògic possible”, ha dit. Però les seves paraules de la consellera no rebaixen el malestar del sector.
Malgrat que el govern manté que “les mesures no són sistèmiques, sinó conjunturals”, Ros ha reivindicat la mobilització de la comunitat escolar i universitària davant d'uns ajustaments que ha qualificat de “sagnants”. Concretament, en declaracions a TV3, s'ha referit a la retirada de les beques per als menjadors escolars i a la pujada de taxes que, segons Ros, aguditza la problemàtica social de l'elevat atur juvenil: “Al govern se li acudeix apujar les taxes quan hi ha molts joves que no poden treballar”.
Per altra banda, Ros ha valorat que la mesura per la qual només podran cobrir-se les substitucions a partir dels quinze dies de baixa del docent, com una regressió de l'ensenyament públic: “El govern ha suspès les substitucions, així que les escoles es queden sense mestres per donar suport als alumnes que ho necessiten i per fer els desdoblaments a les classes on l'alumne més participa”.
Pel que fa a l'augment de ràtio d'alumnes per classe, Rigau manté que el govern català no aplicarà la mesura tal i com el govern de Madrid l'ha establert, a partir de P3, sinó en cursos superiors. Tanmateix, la secretària de CCOO també ha condemnat aquest pas com un retrocés clar en el sistema d'ensenyament públic del país: “La mesura de la ràtio no és com la rebaixa dels salaris, que demà els poden tornar a apujar, sinó que és molt difícil de revertir, per això l'hem de parar abans de setembre, o l'arrossegarem almenys nou o deu anys”, ha subratllat.