Societat

Un proveïdor de la cooperativa de l'Aldea acampa per reclamar el cobrament dels deutes

L'empresari planta la tenda davant la secció de crèdit de l'entitat

“Tinc la intenció de quedar-me aquí indefinidament”, assegura

Flanquejat per la seva furgoneta, una tenda de campanya i un estol de vistoses pancartes, l'empresari Javier García Vivo s'ha plantat aquest dimecres a la matinada davant la secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea. Ho ha fet per reclamar el cobrament dels deutes que l'entitat va contreure amb la seva empresa.

“Tinc la intenció de quedar-me aquí indefinidament, espero que el poble reaccioni durant el dia d'avui”, ha subratllat García. L'empresari és conscient que ha estat el primer dels centenars de veïns afectats que ha decidit sortir al carrer i protestar de manera activa i a cara descoberta davant les instal·lacions de la cooperativa per exigir explicacions sobre els diners que se li deuen i els que se li van quedar també enganxats a l'entitat financera amb el bloqueig de comptes del passat mes de desembre.

Amb el suport de la seva família i d'un degoteig cada cop més important de veïns i afectats, García Vivo ha penjat pancartes a banda i banda de la carretera.

“Em van aconsellar que callés”

García Vivo explica per què va decidir no parlar durant les assemblees d'afectats: “Em van aconsellar que callés, que així podríem aconseguir alguna cosa.” Ara, però, “diuen que ja no es pagarà més”, lamenta frustrat davant la situació de concurs de creditors en què es troba l'entitat i per la qual van acabar optant la majoria d'afectats. L'empresari assegura que va acudir a la secció de crèdit demanant explicacions, però el van “fer fora trucant a la policia”. “Vull una bona explicació i un raonament”, sosté ara. El seu deute amb els proveïdors arriba als 50.000 euros, assegura.

Un dels proveïdors més afectats pel concurs de creditors

García Vivo és un dels proveïdors més afectats pel concurs de creditors, segons ha reconegut la mateixa cooperativa. La seva empresa es va encarregar d'instal·lar la infraestructura de regadiu per a les dues finques que l'entitat va llogar per explotar directament a Camarles i Vinallop, al Baix Ebre. Malgrat tot, no vol precisar la quantitat que se li deu més enllà de reconèixer que només ha percebut 37.000 euros, 7.000 dels quals van ser pagats a un altre proveïdor. Es calcula que el deute pendent de liquidar s'aproximaria als 160.000 euros.

Crítiques al govern

El president de la cooperativa de l'Aldea, José Falcó, considera que el que està fent García Vivo “ho hauria d'haver fet tot el poble ja al mes de gener”. “Fem quatre mesos tard: tots havíem d'haver estat aquí fora i tallar la carretera cada dia”, ha dit. Falcó s'ha mostrat descontent amb l'actuació i la manca de suport als afectats i a l'entitat per part del govern i ha dit que se sent enganyat.

“La Generalitat volia apagar el foc de seguida, però ara pot tornar a reprendre”, ha advertit. En aquest sentit, ha lamentat: “Ens hem sentit com l'ovella negra de la família. Està clar que no ho hem fet bé. El consell rector en som responsables però no culpables. I amb la bona voluntat de la junta necessitàvem més suport del Departament d'Economia i de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Però no n'hem tingut cap.”

La continuïtat de l'activitat agrària, a més, és incerta. La junta només ha aconseguit que dos productors ampliïn el conreu d'horta en un màxim de deu hectàrees, lluny de les 160 necessàries per garantir la rendibilitat segons el pla de viabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.