Els municipis gasten tres milions d'euros en la neteja de platges de la Costa Brava
Els ajuntaments han donat més de 200 concessions, dels quals una setantena són guinguetes de begudes i menjar
Els quioscos de platja, els punts de lloguer de gandules o els patins són les instal·lacions més típiques de les platges catalanes, però en els últims anys s'hi han introduït altres negocis com ara el surf de vela i el surf d'estel, i fins i tot altres activitats com el torpedo bus o el passeig amb Segway pels passejos marítims.
Totes aquestes activitats, però, necessiten un permís per poder-se instal·lar i paguen un import per estar a la platja tot l'estiu. Aquest any gairebé totes les parades ja estan muntades i en funcionament. Quan acabi la temporada s'hauran de desmuntar, com es marca en els Plans d'Usos de Platges que aproven els ajuntaments i que després envien al servei de Costes.
Pel que fa a la posada a punt de les platges, els ajuntaments –que a banda de donar permís per a diversos negocis, també instal·len els seus serveis– gastaran aquest any tres milions d'euros en la neteja, sense comptar el que inverteixen en salvament marítim i posada a punt. Les anàlisis que fa setmanalment la Generalitat sobre l'aigua conclou que la qualitat és excel·lent.
ELS SERVEIS
PREUS
Pocs problemes de matinada
La majoria de municipis de la Costa Brava organitza a l'estiu rondes de la policia local –en el cas que en tenen– per retirar gent de les platges de matinada abans que passin les màquines de la neteja. En la majoria dels casos, però, els ajuntaments asseguren que són casos molt esporàdics que no suposen un problema important, com per exemple sí que passa en algunes platges d'altres punts de la costa catalana. Els moments en què es donen més casos són en dates concretes com en la revetlla de Sant Joan o quan hi ha les festes majors de les poblacions. També el mes d'agost hi ha força casos a Lloret. En alguns punts hi ha problemes perquè hi ha gent que acampa en cales no urbanes, cosa que no està permesa. En aquest cas, també es fa desallotjar les persones que hi ha acampada.
(Informació recollida per Jordi Colomer, Òscar Pinilla i Mar Vicente.)
Proliferen els negocis ambulants
mar vicenteEls negocis ambulants de venda de diferents productes cada vegada són més presents en algunes platges gironines –no totes–, on es poden veure els tradicionals venedors de cocos o de begudes, però també altres persones que passegen amunt i avall oferint coses tan diverses com cinturons, carteres, bosses de mà o música. L'última incorporació de negocis al litoral ha estat l'oferta de massatges a la platja –que poden costar uns 10 euros–. Precisament, sobre aquest fenomen nou el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya ha advertit que aquests massatges els fan persones sense cap titulació i que això pot comportar un risc per a les persones ja que no tenen cap precaució higiènica ni de seguretat. Per aquest motiu demanen als ajuntaments que si donen permís per a aquesta activitat s'assegurin que sigui a persones amb titulació legal i que es faci en unes instal·lacions preparades, i no a la sorra.
Altres serveis
A banda dels negocis que s'instal·len cada temporada a la platja, els ajuntaments també instal·len diversos serveis. Els més habituals són el servei de vigilància i socorrisme, les passarel·les d'accés per a minusvàlids i les cadires amfíbies perquè es puguin banyar persones amb problemes de mobilitat. També en alguns casos s'ofereixen serveis de megafonia i braçalets per identificar infants perduts. Els pantalans i les boies que s'han d'instal·lar a l'estiu per poder fer front a l'augment del nombre d'embarcacions també s'inclouen en el pla d'usos que aproven els ajuntaments. Pel que fa al lleure, els consistoris gironins també munten serveis com ara la Biblioplatja o els espais per a jocs infantils.