La crisi fa reduir un 15% el nombre d'inscrits en casals i colònies d'estiu

La quantitat de beques atorgades augmenta un 50% respecte de l'any passat

Divendres al matí, un grup de 30 nens van sortir de Sant Joan Despí cap a una casa de colònies de Vilanova de Sau. L'activitat, el tret de sortida de la campanya d'estiu de la Fundació Catalana de l'Esplai, va servir per posar de manifest que les prediccions més pessimistes s'han complert. Tot i que les beques han suavitzat la situació i han permès a molts nens —3.500 entre l'Esplai i Pere Tarrés— gaudir de les múltiples ofertes estivals, sembla bastant clar que, en el conjunt de Catalunya, no s'arribarà ni de lluny als 190.000 nens inscrits de l'any passat. La secretaria de Joventut, que acaba centralitzant totes les dades, no farà públiques les estimacions oficials fins d'aquí a dues setmanes, entre altres coses perquè encara no s'ha tancat el període d'inscripcions ni de sol·licituds d'ajuts.

En espera d'aquestes dades, és possible fer un primer balanç amb la valoració inicial de les dues grans fundacions. Així, l'Esplai parla d'un descens d'un 10% en les colònies i d'un 14% en els casals dirigits als nens que ja van a l'esplai durant tot el curs, mentre que en les activitats obertes a totes les famílies la baixada se situa en el 25%. La Fundació Pere Tarrés calcula que hi haurà una participació de 12.700 nens, cosa que representa una reducció respecte de l'estiu passat del 13%. Les activitats que més han baixat són les més cares, especialment els cursos residencials d'anglès o les estades esportives de muntanya. Per contra, les que s'han omplert més ràpidament han estat els camps de treball.

Fills de pares en atur

Entre els nens que van marxar divendres de colònies hi havia dos dels tres fills de Laura Murillo, una dona que aquest any s'ha quedat sense feina. «Em resultava impossible assumir la despesa; per això, quan ens vam assabentar que l'Esplai donava beques per a famílies afectades per l'atur, vam presentar la sol·licitud». La Laura ha rebut un ajut del 50% del preu de les colònies, que tenen un cost de 275 euros per una setmana.

Les dues entitats han hagut d'augmentar aquest any en un 50% els ajuts respecte de l'any passat. Tot i això, consideren que la demanda ha estat inferior a les necessitats, en part «perquè la majoria de famílies de classe mitjana que han quedat a l'atur no estan avesades a demanar ajuts», opina la directora general de l'Esplai, Montserrat Ginés.

Tot la crisi, la secretaria de Joventut ha tornat a incrementar el nombre de places que ofereix a la xarxa d'albergs de Catalunya. Aquest estiu, per primer cop, s'han superat les 10.000 places, 1.335 places més que en l'edició anterior.

De 100 a 900 euros

V.P

El tipus d'activitats de lleure que organitzen les entitats durant l'estiu són tan variades com els preus. Així, trobem des de casals d'estiu d'una setmana per 100 euros fins a cursos residencials d'anglès que poden costar entre 590 o 890 euros. Les colònies lingüístiques tenen un preu mitjà de 420 a 590 euros i els camps de treball, d'entre 100 i 250. També es poden escollir rutes d'una setmana a Catalunya o el País Basc per 220 o 280 euros o campaments per 300 euros. El president de la Federació d'Associació de Pares d'Alumnes de Catalunya, Fapac, Walter Garcia Fontes, lamenta el poc suport que tenen les associacions de pares per muntar les activitats de juliol. «D'aquest any no en tenim dades, però és possible que alguns casals no es puguin fer per falta de participants», declara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.