Els instituts es readapten a la recuperació del setembre
Els centres de secundària afronten el final de curs sense saber quants alumnes repetiran ni com els afectarà l'any vinent l'augment de ràtios
Els professors adverteixen que els nous exàmens beneficiaran pocs estudiants
Per si no en tenien prou amb les retallades i amb els últims canvis en el sistema educatiu, als instituts de secundària se'ls presenta un altre maldecap: els exàmens de recuperació del setembre, que la Generalitat ha repescat després de dècades d'haver estat abolits. Els centres estan aquests dies immersos en el final de curs i fent càlculs sobre el nombre d'alumnes que tindrà cada grup el curs vinent un cop aplicat l'increment d'alumnes per aula i assignats els estudiants que repetiran curs.
Però, a diferència d'altres anys, l'equip directiu s'haurà d'esperar el 6 de setembre –data d'avaluació de la recuperació– per tancar els grups. Tot això en teoria, perquè, a la pràctica, hi ha centres que estan fent córrer una circular informativa per als professors en què se'ls insta a aprovar ja al juny els alumnes que preveuen que poden superar els exàmens del setembre i passar de curs.
“Els exàmens del setembre d'aquest any seran caòtics perquè no podrem tancar els grups fins pocs dies abans de l'inici del curs”, avisa Montse Ciuró, directora de l'institut Doctor Puigvert, de Barcelona. Ciuró admet, però, que l'examen de recuperació que es feia fins ara al juny era “absurd” perquè es feia pocs dies després de les proves ordinàries i “hi havia pocs alumnes que aprovessin”.
Conscient de les dificultats organitzatives que comporta l'avaluació del setembre a poques jornades de l'inici del curs (que els darrers anys s'ha avançat uns dies), l'administració mira de curar-se en salut. El Consorci d'Educació de Barcelona –explica la directora del Doctor Puigvert– ha demanat als instituts que facin una previsió d'alumnes repetidors per al setembre i el Departament d'Ensenyament, en la modificació de les ordres d'avaluació d'ESO i primer de batxillerat que va fer pública l'octubre passat, deixa marge als professors perquè valorin, a través de la junta d'avaluació, si un alumne ha d'aprovar o no. La recuperació del segon de batxillerat, en canvi, continua fent-se al juny, abans de la selectivitat.
“L'administració té poc coneixement de la realitat dels centres”, comenta Fina Buïl, directora de l'institut Alexandre Satorras de Mataró. “Hi haurà alumnes que aprovaran. El problema és els que tenen set o vuit assignatures suspeses”, afirma Buïl, que pronostica que “molts alumnes no es presentaran al setembre”. “Hi ha alumnes que a finals de juny se'n van al seu país d'origen i no tornen fins que ha començat el curs”, afegeix. La directora de l'Alexandre Satorras admet que en el seu institut es vigilarà “quanta gent va al setembre, però no es pot aprovar perquè sí”.
Al darrere de tot aquest enrenou organitzatiu hi ha la voluntat del Departament d'Ensenyament de donar als alumnes “una segona oportunitat”, “promoure l'esforç i el treball personal” i “facilitar la implicació de les famílies en el procés educatiu dels seus fills” a través dels deures d'estiu, una pràctica que havia desaparegut del mapa feia anys.
“Estem davant d'un canvi cultural important –comenta Buïl–. No serà fàcil conscienciar les famílies que a l'estiu s'ha de tornar a treballar.” Ciuró confia que la mesura serveixi perquè els pares s'impliquin més en l'educació dels fills, però veu “difícil” que la recuperació del setembre funcioni “per als alumnes que treballen poc” durant el curs. D'aquí a tres mesos es començarà a fer balanç del retorn als exàmens del setembre.
Les acadèmies d'estiu revifen
La tornada dels exàmens de recuperació del setembre fa preveure una revifada de les acadèmies que es dediquen a preparar els alumnes per a aquestes proves i un augment de la demanda de classes particulars. A l'acadèmia Blancafort, situada a Barcelona, ja tenen preparats cursos de reforç d'estiu per a estudiants d'ESO i de batxillerat, que comencen el 2 de juliol i s'acaben el 31 d'agost. De moment, des d'aquesta acadèmia expliquen que els darrers dies han notat un augment de la demanda d'informació de cursos per part de pares d'estudiants d'ESO
i de primer de batxillerat i ja han començat a contractar professors tenint en compte aquest increment de peticions. La gran incògnita és saber quin impacte tindrà la crisi econòmica en el nivell de matriculació final i com es traduirà tot plegat en
els
preus dels cursos.