Ribera del Duero
Molt més que vinyes
La Ruta del Vi Ribera del Duero ofereix més de 150 propostes per gaudir del vi i la gastronomia, cultura i tradicions, monuments històrics i paisatges de Castella i Lleó
«Ribera del Duero és sinònim de vins negres, de colors inconfusibles, d'aromes intenses i complexes, de gust amable i harmoniós i vins madurats en roure que es comercialitzen amb un miler de marques diferents. A l'entorn de les més de 270 caves –on cada any s'embotellen prop de 50 milions de litres de vi–, neix la Ruta del Vi, una proposta d'enoturisme que abasta 57 municipis (dels 82 que integren la Denominació d'Origen), caves, bars i restaurants, enoteques, museus, centres d'interpretació, spa, formatgeries, centres eqüestres, de piragüisme, agències de viatges... En definitiva, més de 150 opcions per gaudir d'una ribera que recorre el cor geogràfic de la península Ibèrica i de Castella i Lleó.
La Ribera del Duero s'estén per una franja de 115 quilòmetres de llarg entre les províncies de Burgos, Segòvia, Sòria i Valladolid i disposa de 21.000 hectàrees de vinyes conreades, la majoria de les quals, de varietat Tempranillo. Habitada per més de 66.000 riberencs, té una àmplia oferta d'oci, un paisatge i una gent amb denominació d'origen.
Amb el Duero com a company de viatge, arribem a Aranda de Duero. Les seves aigües modelen la història de la Ribera i els seus paratges però fins fa poc els pobles han viscut d'esquena al riu. És ara quan totes dues riberes s'han adequat per a la pràctica d'esports a l'aire lliure com el senderisme, el ciclisme o el trekking. I el Duero també comença a ser atractiu per als amans del caiac, el piragüisme i la natació.
Al cor de la Ribera, la burgalesa Aranda de Duero ens captiva per dues propostes ben diferents: les seves caves subterrànies (més de set quilòmetres de caves recorren el subsòl) i pel xai lletó rostit (lechazo asado). Cuinat en forn de fang durant més de dues hores, l'emblema gastronòmic de la localitat on hi ha les centrals de Grupo Pasqual i Michelin, s'ha de menjar sense presses i amb les mans. Així ens ho explica José Maria, propietari d'un dels restaurants asadores més coneguts d'Aranda. A can José Maria, el xai lletó, com mana la tradició, és petit, blanc de carn, de raça Xurra i se serveix amb una coca d'oli i amanida.
Des d'Aranda, en direcció a Sòria, arribem al Monestir de Santa María de la Vid, conegut com l'Escorial de Castella. La impressionant façana, el museu o la marededéu de la Vid es mereixen una visita amb calma. A pocs metres del monestir, el 2014 entrarà en funcionament l'hotel enològic del Lagar de Isilla, amb un projecte de 22 habitacions temàtiques i un spa del vi. De moment, dues habitacions i un apartament estan oberts al públic que vulgui viure l'experiència d'allotjar-se entre vinyes.
Des de La Vidcal dirigir-se al poble de Peñaranda de Duero, una vila medieval, amb picota, castell, palau, església... i amb la farmàcia més antiga de l'Estat encara en activitat. En la torreta del castell hi ha un museu dedicat a les fortaleses medievals.
Si Aranda és la capital, la val·lisoletana Peñafiel és el bressol de la Ribera del Duero, una vila que a principi del segle XX tenia més de vint d'edificis religiosos i que ara hi ha, en el seu castell omnipresent, el Museu Provincial del Vi. Vigilant d'un paisatge excepcional, com un vaixell atracat sobre una roca, el castell de Peñafiel presideix la província i n'és el punt més alt. S'hi veuen camps i camps de vinyes i blat, l'església de Sant Pau, la Torre del Rellotge, la plaça del Coso, la plaça de braus, 478 edificis envolten l'espai de sorra on, invariablement, del 14 al 18 d'agost, hi ha celebracions taurines, amb un brau dins del ruedo i un altre a fora.
Amb denominació d'origen
M.J.R.Els dies 4 i 5 de juliol va tenir lloc el rodatge de l'espot promocional de la Ruta del Vi Ribera del Duero. Una seixantena d'actors d'Aranda i de Peñafiel apareixeran en la campanya, que es llançarà a escala estatal a principi de setembre. L'objectiu és donar a conèixer la ribera com a destinació enoturística de qualitat tot mostrant l'autenticitat de la seva gent, la diversitat de producte (gastronomia, vi i caves, patrimoni, cultura, natura, lleure...) i la bellesa del seu paisatge. El producte turístic Rutas del Vino de España, de ACEVIN el formen un total de 21 rutes, de les quals 16 –entre aquestes la de Ribera del Duero– estan certificades, segons el Manual de Qualitat, i les altres 5 estan en procés de certificació.
Dades d'interès
M.J.R.COM S'HI ARRIBA
Des de Madrid. Per l'autovia N-I, en direcció a Burgos. És a 172 quilòmetres de la capital
Per visitar. Cava Felix Callejo www.bodegasfelixcallejo.com
Cava històrica Don Carlos S. XV www.bodegasdearanda.com
Caves Portia a Gumiel de Izán www.bodegasportia.com
Cepa 21. www.cepa21.com
Caves Comenge a Curiel www.comenge.com
Per menjar. Restaurant Tudanca www.tudanca-aranda.com
Casa Florencio www.casaflorencio.com
Per dormir. Finca Torremilanos www.torremilanos.com
Antic convent de les Clarisses del segle XVII a Peñafiel. www.hotelconventolasclaras.com
Més informació.
www.riberate.com