Horta reverdeix
L'incendi de l'Empordà ha fet recordar als veïns de la Terra Alta el tràgic foc tot i que el bosc comença a regenerar-se
El sindicat Unió de Pagesos denuncia la falta d'ajuts per als agricultors
El paisatge d'Horta de Sant Joan, que va captivar Picasso, comença a reverdir tres anys després del fatídic incendi que va arrasar 1.100 hectàrees i va posar fi a la vida de cinc bombers. El foc de l'Empordà ha fet recordar a molts veïns de la Terra Alta la tràgica situació que van viure el 21 de juliol de 2009. “La ferida de l'incendi continua oberta, no ho podem oblidar”, assegura l'alcalde d'Horta de Sant Joan, José Antolí. Però, malgrat que l'impacte del foc quedarà per sempre gravat a la memòria dels veïns, el bosc dels Ports es regenera. “Medi Ambient ja ha completat totalment la tasca de talar arbres cremats i els treballs per evitar l'erosió del terreny”, explica Antolí. Només hi ha una petita àrea, molt pròxima a la zona on es va originar l'incendi, que no s'ha talat. “No ha estat possible arribar a un acord amb els propietaris”, lamenta l'alcalde d'Horta de Sant Joan.
Els tècnics no aconsellen fer replantacions, de moment, i s'espera que els pins vagin tornant a brotar. Amb tot, el foc no va afectar les zones més turístiques del municipi, com ara les roques d'en Benet i la muntanya de Santa Bàrbara, per la qual cosa l'activitat no se n'ha ressentit. En canvi, els pagesos sí que sostenen que l'impacte de les flames va perjudicar una activitat agrícola ja en crisi.
“Moltes finques han quedat ermes després de l'incendi”, explica el coordinador d'Unió de Pagesos a la Terra Alta, Miquel Bosch. Segons el sindicat, molt pocs pagesos es van acollir a la línia d'ajuts habilitada pel govern. “Els ajuts només podien ser per a agricultors a títol professional i pràcticament ningú reunia les condicions. Els dies després de l'incendi van assegurar-nos que ens farien un vestit a mida, però no es va concretar mai”, ha denunciat Bosch. Entre les 200 hectàrees de sòl agrícola que van cremar hi havia oliveres centenàries.
LA XIFRA
Més seguretat al bosc empordanès
Millorar les franges de seguretat al bosc per protegir aquest patrimoni del risc d'incendis. Aquest és un dels objectius que perseguirà un pla tècnic de gestió dels boscos de l'Alt Empordà que ha posat en marxa el Departament d'Agricultura en col·laboració amb diversos organismes i entitats implicades tant en el territori com en les polítiques de lluita contra els incendis forestals.
El delegat d'Agricultura a les comarques gironines, Jordi Aurich, explica que aquest pla ha de servir per a la gestió futura d'aprofitament dels boscos. “Cal potenciar la biomassa i la ramaderia extensiva, i aprofitar per fer franges de seguretat, no només en els nuclis habitats compactes sinó també en cases aïllades, masies i construccions ramaderes.” En cas d'incendi, la primera i gran preocupació dels bombers és la defensa i preservació de les vides humanes que es posen en perill. En el cas dels focs de l'Empordà, la presència de molts masos disseminats va obligar a redoblar aquests esforços dels bombers.