salut
Un centenar de municipis ja tenen desfibril·ladors
El projecte impulsat per la Diputació de Girona inclou la instal·lació de més de 500 aparells fixos als pobles gironins
A més dels fixos i mòbils, a l'estiu també se'n cedeixen per a les platges
La Diputació de Girona, a través de Dipsalut, ha repartit fins ara més de dos-cents desfibril·ladors a 95 municipis de la demarcació de Girona. El projecte, que inclou la instal·lació d'uns 500 de fixos, va començar pels municipis més petits, més vulnerables pel que fa a tenir aparells d'aquestes característiques. L'objectiu és donar cobertura per poder intervenir ràpidament en casos d'aturades cardíaques.
A banda dels fixos, 139 aparells, Dipsalut ha fet una aposta pels mòbils (141) i els que es cedeixen temporalment (30), que són generalment per al seu ús a les platges. Per exemple, aquest mes s'han deixat quatre desfibril·ladors portables a l'Ajuntament de Lloret de Mar, que van destinats a donar cobertura a les platges allunyades del nucli principal, com és el cas de la cala Canyelles, sa Boadella, Santa Cristina i sa Caleta. Aquests desfibril·ladors s'afegeixen als que ja hi ha a la platja de Lloret de Mar, a la de Fenals i al que porten també els auxiliars de protecció de l'entorn.
Protecció a les platges
A banda dels quatre de Lloret, també s'han cedit aparells mòbils per a les platges a Blanes (3), Roses (3), Sant Feliu de Guíxols (2) i Santa Cristina d'Aro (1). Cal tenir en compte, però, que molts municipis ja disposen de desfibril·ladors mòbils propis.
Desplegament
La Diputació preveu instal·lar uns 500 desfibril·ladors fixos. Sense anar més lluny, des del juny del 2011 se n'han donat 123 de mòbils a 64 ajuntaments. Aquests van a dins dels vehicles de serveis de primera resposta, com ara policies locals i equips de protecció civil. En alguns casos, durant el període d'estiu, alguns d'aquests aparells també es destinen a la vigilància de platges. A més, cal tenir en compte que molts serveis de socorrisme disposen de desfibril·ladors propis, com seria el cas de Creu Roja.
Amb aquests aparells són ja prop d'un centenar els ajuntaments que els han rebut, comptabilitzant també els 30 de lliures que es van deixant temporalment, els quals van entrant i sortint de Dipsalut, ja que s'han de tornar en finalitzar l'activitat. El projecte és ambiciós i el ritme de desplegament és important perquè 139 desfibril·ladors són fixos (col·locats dins de columnes connectades al SEM situades en places, carrers i façanes d'equipaments) completament implantats i en servei a 95 municipis, més els 123 de mòbils. Els aparells es van començar a instal·lar pels municipis petits (donat que són els que acostumen a no tenir-ne de mòbils, se segueix pels mitjans, i s'acabaran instal·lant-ne a les ciutats.
LES XIFRES
Les empreses també incorporen desfibril·ladors
Dipsalut preveu amb el projecte donar cobertura a instal·lacions o espais públics. Amb tot, la implantació d'aquests aparells en empreses, com ara hotels i instal·lacions esportives privades, està generant un mercat empresarial. Aquest és el cas de l'empresa gironina Cardiosafe Global Services, que ja té més de 200 clients arreu de l'Estat. Cardiosafe treballa per expandir-se a les comarques gironines i, sobretot, en el sector hoteler. Entre la nova clientela hi ha hotels com ara La Gavina, de s'Agaró; el Mas de Torrent, el Far de Sant Sebastià; Santa Marta, de Lloret de Mar, i el grup Costa Brava Centre Hotels. A més, també té clients com ara el Real Club de Tennis Barcelona, el centre comercial Illa Diagonal, el parc temàtic La Mágica, de Sevilla; el Síndic de Greuges de Catalunya, l'empresa de productes de neteja KH7, les instal·lacions esportives municipals de Lleida i un nou acord amb la Federació Catalana de Tennis. L'empresa gironina també ha sortit de l'Estat amb la signatura d'un conveni amb un distribuïdor per exportar el servei de desfibril·ladors a Andorra.