Neix a Sitges la xarxa de ciutats per la mediació, integrada per 28 municipis de l'Estat espanyol
L'intercanvi d'experiències per millorar els serveis mediadors és l'objectiu de la nova Xarxa de Pobles i Ciutats per la Mediació i la Convivència, creada ahir a Sitges amb la participació de 28 municipis de l'Estat espanyol. La Diputació de Barcelona i la Federació Espanyola de Municipis van participar en la trobada a l'edifici Miramar per treballar en la posada en marxa de l'entitat. Sitges, Sant Pere de Ribes, Vilanova, Vilafranca i Sant Sadurní són els cinc municipis del Penedès que formen part de la xarxa; de moment, la iniciativa té membres majoritàriament catalans –24–, si bé també s'hi han adherit Gandia, Mungia, Getafe i Santiago de Compostel·la.
Obrir línies d'intercanvi i diàleg en temes de convivència i pau, propiciar l'educació en la responsabilitat, estimular l'intercanvi d'experiències conjuntes entre mediadors i compartir recursos donant respostes consensuades a problemes comuns són algunes de les accions acordades per la xarxa
Durant la sessió d'ahir, l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes, un dels municipis pioners en la mediació que va posar en marxa el servei el 2002, va explicar la seva experiència a la resta de membres de la xarxa. L'alcalde del municipi, Josep Antoni Blanco, va assenyalar la «hipersensibilitat» que tenen actualment els ciutadans davant dels conflictes, que l'alcalde va emmarcar en la situació de crisi econòmica. Per l'alcalde, els serveis de mediació han de servir «perquè la cohesió social no es trenqui».
L'alcalde de Sitges, Jordi Baijet, va destacar la necessitat que els ciutadans «siguin responsables i sàpiguen solucionar els seus problemes», sense haver d'arribar a judici.
Sant Pere de Ribes i Sitges –que va posar en marxa la mediació el 2005– seran els municipis encarregats d'organitzar el tercer Congrés de Mediació i Convivència durant l'any vinent.