Societat

Finques Lapiedra no admet el deute i aboca els veïns a denunciar-ho al jutjat

L'administrador terrassenc es desdiu de reconèixer els deutes contrets, que superaran el milió d'euros

Hi ha deutes de fins a 170.000 euros amb els industrials

Jordi Lapiedra, l'administrador de Finques Lapiedra, l'empresa que ha atrapat milers de famílies del Vallès amb la seva fallida, ha canviat d'opinió i ara ha decidit no admetre el deute que ha contret amb cap a 170 comunitats de propietaris d'escales, aparcaments i, fins i tot, polígons industrials. Lapiedra havia informat a alguns presidents de comunitats de veïns que faria un reconeixement de deute i que assumiria els deutes econòmics que ha provocat, entre 3.500 i 24.000 euros depenent de la comunitat, amb les assegurances o el seu patrimoni.

Ara, però, Lapiedra, seguint les recomanacions dels seus advocats, està comunicant als presidents veïnals que continuen desfilant dia rere dia per les oficines del carrer Arquímedes, que no ho farà. Aquesta situació aboca a les comunitats a la denúncia judicial. Si l'administrador, que ja hauria comunicat al jutjat la seva intenció de presentar concurs de creditors, hagués reconegut el deute, els propietaris podrien haver arribat a acords amistosos que estan previstos pels tribunals d'arbitratge. La marxa enrere ja ha incentivat contactes entre diverses comunitats afectades per presentar una denúncia conjunta per l'import total de l'estafa. Tot i que encara hi ha comunitats de veïns que aquests dies estan descobrint nous deutes amb industrials, fonts coneixedores del cas xifren el deute “fàcilment” per sobre del milió d'euros.

Mentrestant, el malson dels veïns continua. A part de cercar nou administrador o decidir si s'ho faran ells, els veïns estan rastrejant totes les factures per saber què deuen exactament. Les amenaces de talls de llum són continus cada setmana i la majoria els han evitar obrint un compte corrent i fent col·lectes entre els veïns. Es dóna el cas, a més, que alguns veïns han denunciat que la setmana del 20 d'agost, quan Lapiedra va obrir després de vacances i abans que aquest diari publiqués el cas, van anar a pagar la quota i els la van cobrar.

I per acabar-ho d'adobar, han de negociar amb els industrials el pagament dels deutes ja que, legalment, en són els responsables. Hi ha industrials, com un de manteniment d'ascensors, als quals, entre totes les comunitats afectades, se li deuen 170.000 euros. També hi ha empreses de serveis de neteges afectades, de jardineria i de manteniment de piscines.

Hi ha comunitats de propietaris, però, que tenen problemes afegits, si això és possible. Són les comunitats que tenien obres en marxa. N'hi ha una a Ca n'Anglada que, segons ha explicat un dels veïns afectats, estava remodelant la façana amb un pressupost de 150.000 euros –que incloïa el sanejament– i a la qual li han desaparegut 5.000 euros que tenia dipositats a Lapiedra per fer un pagament aquest setembre.

LA XIFRA

24.000
euros.
Les comunitats tenen deutes de 3.500 a 24.000 euros amb empreses de serveis i industrials.

“Seguim esperant i a veure si la justícia funciona”

El juliol del 2009 va ser sonat, a Arenys de Mar, per l'estafa d'una altra administrador. Més d'un centenar de veïns van denunciar que Finques Synera s'havia apropiat de prop de dos milions d'euros de les seves comunitats. Un total de dotze comunitats de propietaris van arribar a formalitzar una denúncia per estafa contra el propietari, Francesc Sánchez. L'administrador va reconèixer per escrit el deute amb cadascuna de les comunitats i també ho va fer quan va comparèixer al jutjat, tot i declarar-se insolvent. Des d'aleshores, ja han passat tres anys, els veïns no tenen noticies del jutjat. “Seguim esperant i a veure si la justícia funciona. Perquè després de l'estafa el que no vam fer és agafar advocats i potser això ho fa anar tan lent”, explicava decebuda una de les presidentes, Dunia Oltra. La seva comunitat va perdre 20.000 euros que tenien estalviats per restaurar la façana i que van haver de posar de nou.

e.f.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.