Pendent la conservació de la bòbila i la xemeneia
L'Ajuntament busca la fórmula perquè l'ús sigui municipal però depèn de la situació econòmica
Estudien que sigui un centre d'arqueologia industrial
La conservació de la bòbila i de la xemeneia de 42 metres que hi ha entre la zona esportiva i el nucli de Palol Sabaldòria és una de les qüestions pendents a Vilafant. L'Ajuntament ha estat fent passos per mirar d'arribar a un acord amb el propietari i ara està buscant una fórmula perquè l'ús d'aquesta antiga fàbrica de totxanes pugui ser municipal. Segons l'alcaldessa, Consol Cantenys, l'objectiu és que la factoria s'inclogui en el projecte d'atracció turística que promouen al nucli de Palol, però admet que en aquest cas la situació és més complicada.
Ara mateix, la situació econòmica no permetria que l'Ajuntament pugui ni comprar ni invertir en aquest gran espai per convertir-lo en un equipament, tot i que sí que es preveu a llarg termini.
Per l'equip de govern, la conservació de la xemeneia és prioritària. El regidor de Patrimoni, Antoni Cobos, explica que la idea que tenen és que es rehabiliti i que la bòbila pugui ser un centre d'arqueologia industrial, que expliqui als visitants com es produïen les totxanes i també el paper que va tenir la fàbrica de totxos, que va funcionar fins als anys setanta al municipi empordanès i que va ser una de les indústries més importants al municipi de l'Alt Empordà.
Després de les obres del TAV
L'Ajuntament de Vilafant va declarar l'any 2008 la bòbila un bé cultural d'interès local per provocar que s'extremessin les precaucions en les obres que s'havien de fer per fer passar la nova via del TAV, a quaranta metres de l'edifici. Tot i ser de titularitat privada, el consistori va considerar que la factoria és un element singular del municipi i el va voler protegir sobretot per la xemeneia. De fet, aquest element és la part més sensible de l'antiga fàbrica de totxanes. Fa 42 metres d'altura i té la part superior en mal estat.
De fet, la precària conservació de la xemeneia sobretot és el que està fent que l'Ajuntament de Vilafant hagi obert converses amb el propietari de la bòbila per veure com es pot fer per restaurar-la i evitar que si segueix degradant-se, s'acabi ensorrant. A banda d'un centre d'arqueologia industrial, l'Ajuntament està valorant també la possibilitat que l'espai ofereixi altres usos, ja que té una superfície molt gran.