medi ambient
Poblet estrenarà el carnet de boletaire sense sancions
Sols es multarà casos extrems o reincidents
El permís no es pot demanar encara, ja que no hi ha bolets a la zona
El paratge natural d'interès nacional (PNIN) de Poblet, a la Conca de Barberà, va estrenar ahir de manera simbòlica el primer permís per a la recol·lecció de bolets que es posa en funcionament a Catalunya, i que la conselleria d'Agricultura pretén estendre a la resta de boscos públics. La direcció de l'espai, situat a l'entorn del monestir de Poblet, va lliurar les primeres autoritzacions protocol·làries a diverses autoritats (entre les quals el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i el pare abat del monestir, Josep Alegre), però, de moment, no s'ha obert el període perquè el sol·licitin els aficionats a la recol·lecció de bolets ja que la sequera dels darrers mesos ha fet que no n'hi hagi.
La mesura obligarà els boletaires que s'apropin al bosc de Poblet –on es calcula que s'hi arriben a concentrar 700 persones en un cap de setmana– a pagar 10 euros per poder collir com a màxim sis quilos de bolets al dia durant la temporada. Els menors i la gent gran només pagaran la meitat, i els empadronats als quatre municipis limítrofes amb l'espai (Montblanc, l'Espluga de Francolí, Vimbodí i Poblet i Prades) tan sols hauran de pagar un euro pel tràmit.
La iniciativa és una prova pilot que tindrà una durada de dos anys. “Tenim confiança que funcioni de manera satisfactòria i estendre-la a la resta de boscos de titularitat pública i als privats que s'hi vulguin afegir”, va avançar Pelegrí.
El control del compliment de la normativa, que s'acompanya d'un seguit de bones pràctiques per afavorir el creixement de bolets, anirà a càrrec dels Agents Rurals. Tot i això, Pelegrí va explicar que les sancions (d'entre 6 i 160 euros) per incompliment de la normativa tan sols s'aplicaran en casos molt extrems o de reincidència. “L'objectiu és conscienciar de la necessitat de gestionar els boscos i contribuir a la seva conservació”, va remarcar el conseller.