A la tardor, bolets!
El primer cap de setmana d'octubre, la capital del Berguedà celebra la tradicional Festa dels Bolets, amb el concurs de Bolets al Pla de Puigventós, a Castellar del Riu, el diumenge
Cap a mitjan octubre comença la millor època per als boletaires. Quan les pluges (que aquest any han estat molt escasses) acomiaden l'estiu, arriben aquests preuats fongs i la passió que susciten a molts catalans deixen perplex més d'un foraster. És a les zones més humides dels boscos on podrem intentar omplir el cistell i, de passada, apropar-nos més a la terra i deixar-nos envoltar per tots els animalons que l'habiten en aquesta època de sol discret i de tons ocres, grocs, marrons i verds. A la tardor, l'entorn de Berga és un lloc únic per als bolets i precisament llavors és quan la ciutat celebra la festa dels bolets.
Coincidint amb el primer cap de setmana d'octubre, els propers dissabte i diumenge, dies 6 i 7 d'octubre, la capital del Berguedà celebra la tradicional Festa dels Bolets, amb el concurs de Bolets al Pla de Puigventós, de Castellar del Riu, el diumenge. Des del 2006, sota el nom de Bergabolet, la mostra de tardor amb productes autòctons de la comarca pretén aglutinar totes aquelles empreses i comerços que d'alguna manera tenen a veure amb el món del bolet.
Una trentena de parades d'alimentació, turisme i artesania ompliran la fira micològica d'un territori que cada tardor fa olor de bosc i bolets. L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, comenta: «Sentim a dir de nou que serà temporada fluixa, i les veus ja diuen que no se'n fan, però, malgrat aquests pessimistes auguris, Berguedà i bolets segueixen caminant junts.»
Així, la Penya Boletaire de Berga torna a convocar el tradicional concurs de bolets, el més important de Catalunya. Declarada festa d'interès turístic l'any 1995, arriba enguany a la 56a edició. El concurs se celebrarà diumenge vinent al Pla de Puigventós, a Castellar del Riu, tot i que la manca de pluges amenaça de provocar poca varietat d'espècies micològiques. A la cita hi acudeixen alguns dels boletaires més experts i les cistelles que aspiren al premi solen ser de dimensions espectaculars.
A caçar bolets
La recollida dels bolets comença a les 7 del matí al quilòmetre 7 de la carretera dels Rasos de Peguera, on estarà instal·lat també el control de pes, i acaba a 2/4 de 12 del migdia. A aquesta hora, els concursants han de presentar els seus cistells, omplerts només amb bolets comestibles, al control de pes. Cada concursant pot presentar només la quantitat de bolets que pugui portar una sola persona (i sense que la cistella o cove toqui al terra des que s'entra al tancat de la pesada fins a arribar a la bàscula). No cal dir que és imprescindible collir els bolets correctament, tallant-los i sense arrencar les arrels. Els bolets recollits es classifiquen en tres categories: rovellons, llenegues negres i rovelló de més pes.
La festa boletaire inclou un esmorzar de botifarra negra, botifarra blanca, cansalada i begudes. A mig matí s'inaugurarà un mercat amb bolets i altres productes naturals de la comarca del Berguedà i es nomenaran els boletaires d'honor de la festa. En aquesta edició, seran guardonats l'alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve i Figueras; el crític gastronòmic i investigador, Toni Massanés i Sánchez; el xef Nandu Jubany i Herms, i Isabel Màrquez i Sala, xef del restaurant berguedà Sala.
Cap a la 1 del migdia, la caravana dels boletaires es dirigirà a la plaça Viladomat, on es repartiran els premis a la cistella que més pesa, al rovelló més gran i al més rar. També es premiarà la cistella en què hi hagi més varietat de bolets. Rebran premi també els guanyadors dels concursos de fotografia i de micologia. Una tradicional falla amb una espectacular encesa i un espectacle pirotècnic posaran fi a la festa diumenge a la nit.
Carnet boletaire
Des de la setmana passada, el carnet del boletaire ja és una realitat als boscos de Poblet (Conca de Barberà). És nominal, val 10 euros i serveix per a tota la temporada en un entorn d'unes 3.500 hectàrees de paratge natural. La Generalitat vol que aquesta prova pilot serveixi de punt de partida per estendre-la arreu del país. L'autorització es requerirà als boscos públics, però també s'obre la porta als propietaris privats –els boscos privats representen el 80% de la massa forestal a Catalunya–. Els diners que es recaptin revertiran en la gestió dels boscos. «L'objectiu no és recaptar, sinó fer pedagogia», ha declarat el conseller d'Agricultura de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí.
Micologia per tancar el setembre a la Pobla de Lillet
M.J.R.A uns 30 minuts de Berga, s'arriba a la Pobla de Lillet, una localitat que des de fa 22 anys celebra la Fira del Bolet i del Boletaire el darrer cap de setmana de setembre. A partir de les 10 del matí, als carrers hi haurà el Mercat del Bolet, amb parades de comerç artesà i bolets.
Un concurs de fotos, un altre de plats cuinats amb bolets i diferents actuacions d'animació, són algunes de les altres propostes que ha preparat la Pobla de Lillet dins de la seva Festa del Bolet. La celebració sol incloure també una cercavila, un tast de bolets i una exposició micològica. A banda, durant el diumenge, els restaurants del poble ofereixen menús especials on els bolets seran els protagonistes.
Més informació
M.J.R.Bergabolet. 6 i 7 d'octubre, a Berga. www.ajberga.cat
Concurs de bolets. 7 d'octubre a Castellar del Riu. El poble està situat a 11 quilòmetres de Berga i acull el concurs micològic més important del país. www.castellardelriu.com i www.penyaboletaireberga.cat
Agenda boletaire al Berguedà:
Fins a finals de novembre, a Cal Rosal, Mercat del Bolet. El 28 d'octubre, Festa del Bolet. Dies 2 i 3 de febrer de 2013, Fira de la Tòfona del Berguedà
Fins al 30 de novembre, a Olvan, Mercat del Bolet
29 i 30 de setembre, a la Pobla de Lillet, Festa del Bolet
12 d'octubre, a Vilada, Festa del Bolet
21 d'octubre, a Guardiola de Berguedà, Diada Gastronòmica. 1 de novembre, Mostra de Productes Artesans de Tardor