Societat

Tradició i reivindicació a la celebració del 9 d'Octubre a El Campello

Centenars de persones commemoren la Diada del País Valencià a la tradicional processó cívica

La representació de la conquesta de València marca l'inici de la celebració popular

La Diada del 9 d'Octubre té la seua màxima expressió popular a les comarques del Sud a la vila d'El Campello on la tradicional Processó cívica aplega cada any centenars de persones per tal de commemorar la conquesta de València per part del Rei Jaume i reivindicar les senyes d'identitat dels valencians i les valencianes.

Els actes de commemoració del 9 d'Octubre han començat, com és tradició, amb una representació, protagonitzada per xiquets del poble, de la conquesta de València pel Rei Jaume amb el penó de la conquesta i centenars de persones aplaudint. A continuació i amb els xiquets i el penó obrint camí, s'ha realitzat la tradicional processó cívica que ha recorregut els carrers del poble, amb desenes de quadribarrades i estelades, els dolçainers i tabaleters animant la marxa i dos grans senyeres de més de deu metres.

Al finalitzar la processó, sempre en un to festiu, s'ha fet la tradicional mocadorà de Sant Dionís (dia dels enamorats) i s'ha posat fi a la jornada matinal amb una dansà protagonitzada pel grup Salpassa i a la que s'han afegit desenes de persones.

Declaració institucional

Abans de la celebració, l'ajuntament ha celebrat un ple amb motiu del 9 d'Octubre on cada grup ha llegit una declaració pròpia i a la que el Bloc Nacionalista Valencià ha reivindicat el “projecte de construcció nacional per al País Valencià” front al “discurs reaccionari de l'estat espanyol que assenyala l'estat autonòmic com a boc expiatori de la seua greu crisi”.

Al mateix defensen el “projecte dirigit a tota la ciutadania d'aquest País que aspira a ser alguna cosa més que una comunitat ofrenadora que reste condemnada a ser perifèria de la perifèria”. A la mateixa declaració el Bloc d'El Campello aposta per “exigir una constitució valenciana que supere els dèficits democràtics, competencials i nacionals de l'Estatut vigent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.