Societat

Vinyes verdes vora l'asfalt

Badalona, que s'incorporarà aquest any a la DO Alella, elabora un vi rosat que recorda l'esplendor del passat romà

Fa més de dos mil anys, els romans van portar les vinyes a aquesta banda de la Mediterrània. El conreu dels ceps i l'elaboració del vi són responsables de l'eclosió de municipis com Baetulo, Badalona en època romana, durant el segle I a C. Aquest conreu, que es va anar abandonant, va tornar a ressorgir a principi del segle XXI i ara el municipi està a punt d'incorporar-se a la DO Alella. D'aquesta manera culmina el procés iniciat el 2009 perquè el vi que es produeix a Badalona es pugui comercialitzar amb el distintiu d'aquesta DO, que a hores d'ara està integrada per 18 municipis del Maresme i el Vallès Oriental. Des del consell regulador de la DO Alella, Rosa Huguet, secretària de l'ens, ha confirmat que la integració de Badalona i de nou municipis més del Maresme i el Vallès Oriental s'ha de fer efectiva abans que s'acabi l'any. L'Incavi, que és l'organisme dependent del Departament d'Agricultura que ha gestionat tot el procés d'ampliació de la DO, ha de fer públic en breu la llista de nous municipis. A més de Badalona, hi apareixen les ciutats de Mataró i Granollers i set viles més del Maresme.

La superfície actual de ceps no és ni de bon tros el que havia estat. Cal recordar que els vins de Baetulo s'exportaven a tot l'imperi romà i prova d'això és que s'han trobat àmfores amb marques de productors badalonins en indrets com ara la Gàl·lia, la Britània i la Germània. No era un vi de gran qualitat, segons els experts. Més aviat es tractava del Don Simón de l'època, un producte assequible i que feia de bon beure per les tropes i les classes populars.

El conreu de la vinya i la producció del vi, que es venia a granel pels voltants, es va mantenir fins al segle XX a Canyet, el barri de Badalona que s'enfila a la serralada de Marina. Allà les vinyes van continuar donant el seu fruit, alienes als canvis que la ciutat anava experimentant. Com en altres viles de l'entorn, cada masia tenia el seu propi celler. Testimonis d'altres èpoques són encara construccions com ara la torre Codina o can Coll, l'única que a hores d'ara es dedica a la producció de vi. El seu propietari, Josep Coll, descendent d'una nissaga de pagesos de Canyet, va decidir arrencar els ceps vells i plantar noves vinyes l'any 2004 per desig de la seva mare, Palmira Arqué, que volia tornar a veure la finca activa.

Rosat afruitat

Fruit del seu treball i de la vocació per mantenir el llegat de la família, que durant anys havia elaborat i venut el seu propi vi, Badalona va tornar a tenir vi, aquest cop embotellat. Es tracta d'un rosat jove, elaborat amb les varietats merlot, en un 20%, i pansa blanca, el raïm més característic de la DO Alella, en un 80%. Orígens és el nom que Josep Coll ha triat per al seu producte, que li agrada que s'identifiqui com el vi de Badalona. A l'etiqueta hi apareix el nom de Canyet, la zona on s'ubica la finca i on les seves vinyes es poden veure des de la carretera que puja cap a l'hospital de Can Ruti.

El proper dijous es presentarà la tercera anyada d'Orígens, una marca registrada el 2010 i elaborada exclusivament amb el raïm de les vinyes de can Coll, una hectàrea de terreny on hi ha plantats 2.270 ceps que produeixen 6 tones de raïm cada any, tal com explica el seu propietari. El procés d'elaboració es fa en un celler d'Alella, d'on surt embotellat. La producció, de prop de 5.000 ampolles per any, es distribueix per restaurants i botigues de Badalona. Josep Coll celebra la bona acollida del seu vi. «És jove, fresc i afruitat, passa molt bé i entronca amb la tradició de vins rosats de Canyet», explica.

Coll està satisfet per la imminent entrada de Badalona a la DO Alella perquè assegura que «té prestigi i s'identifica amb vins de qualitat». «Aquí treballem en condicions semblants i ens hi sentim agermanats», afegeix. Un cop aconseguida l'entrada a la DO, el proper pas serà demanar la certificació ecològica per al seu vi, que assegura que a hores d'ara ja es cultiva amb productes ecològics.

Inversions i dedicació

L'abandó de gran part de la superfície cultivada fa que allà on segles enrere hi havia hagut terrasses de vinya i horta sigui ara una zona forestal amb els riscos que això comporta. Tot i això, ni els senglars ni tampoc els incendis forestals preocupen gaire el productor badaloní, que afirma que la població d'aquests animals «està controlada» i que les vinyes fan de tallafoc.

Pel que fa a la possibilitat que un cop Badalona s'integri a la DO Alella puguin aparèixer més productors interessats en el negoci del vi a Badalona, Josep Coll dubta que sigui així en un futur immediat. «La vinya requereix inversions, dedicació, esforç i il·lusió i costa que la gent s'engresqui», argumenta. S'haurà de veure si les vinyes tornen a arrelar allà on van ser testimoni del naixement de Badalona.

Celebrar el nou vi

La vinculació de Badalona amb la producció de vi es fa palesa cada any a la Festa de la Verema, que se celebra a mitjan setembre a Canyet i que recorda el ritual de la trepitjada del raïm. Un altre moment destacat de l'agenda vinícola badalonina és la presentació de l'anyada del vi novell Orígens, que Josep Coll organitza cada primer de novembre a la seva finca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.