Panellets de Halloween
Uns pastissers s'apunten a la moda de les carabasses i d'altres els decoren amb barretina
Els experts prediuen que la tradició no s'acabarà però anirà canviant
La tradició de la castanyada conviu durant aquestes dates amb la importada anglosaxona de Halloween, una nit de disfresses de fantasmes i bruixes, caramels i carabasses. Tot i la demanda de castanyes i panellets que hi ha en aquesta època de l'any, la previsió de vendes pronostica una davallada en el cas de les castanyes, mentre que la venda de panellets es mantindria en uns 850.000 quilos a tot Catalunya aquest 2012, tot i que el Gremi de Pastissers de Catalunya sosté que no seria estrany que també registrés un lleuger descens.
Molts comerços han detectat la gran implantació del Halloween, i intenten aprofitar l'oportunitat per ser creatius i treure'n rendiment. L'empresa familiar de comestibles de pastisseria Especialitats Vira, que distribueix els productes a supermercats, ha llançat aquest any els Panellets de Halloween, amb què pretén fusionar aquest costum d'origen celta amb els típics dolços catalans. Des de principi d'octubre, Especialitats Vira de Martorell produeix un total de 1.000 kg diaris de Panellets de Halloween i uns 2.000 kg dels convencionals, seguint una lògica de producció que funciona per comandes per no acumular estoc.
Un plantejament radicalment diferent és el que proposa la pastisseria Bareche, del barri de la Sagrera de Barcelona. L'establiment enfoca la seva creativitat per potenciar Tots Sants en contraposició a la festivitat angloamericana vestint els panellets de massapà i pinyons amb una barretina. Cada paquet que compra el client va acompanyat d'una targeta en què s'explica el sentit de crear els panellets barretinaires. Aquest producte s'elabora des del 2005, però l'any passat es va donar a conèixer perquè va aconseguir la menció especial al premi Barcelona, la Millor Botiga del Món. “L'any passat vam distribuir unes mil targetes”, explica Susana Bareche, la propietària de la pastisseria.
“Halloween i Tots Sants poden conviure sense que la pràctica de l'una comporti la desaparició de l'altra”, assegura Bienve Moya, gestor cultural. “Un fenomen social es converteix en costum quan entra a les cases”, explica. El Panellet de Halloween no desplaça la castanyada i es considera un producte resultat de les modes, com podrien ser els diferents dissenys que es fan de les mones de Pasqua: “La tradició festiva adopta les formes del moment històric en què es viu”, expressa.
Per Montserrat Ventura, antropòloga social i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, els significats simbòlics que componen les tradicions són un dels elements que li donen sentit. Avui el significat inicial del panellet i de Tots Sants, una manera de retre culte als morts, ha anat perdent força a causa dels canvis socials que hi ha hagut com podrien ser altres tractaments dels morts, com ara la cremació, i l'augment del laïcisme.