Festes populars i fires

Sant Sadurní de l'Heura. (Baix Empordà)

Els bolets, l'excusa

Sant Sadurní de l'Heura celebra la 10a Fira Exposició del Bolet, amb mercat artesà, exposicions i l'esperat esmorzar popular, que cada any se serveix a unes dues mil persones

La gran tradició boletaire de Sant Sadurní de l'Heura, situat al bell mig del massís de les Gavarres, es reflecteix cada any en la seva fira dedicada al bolet, que té lloc durant la festa petita de la vila. El bolet és, doncs, una bona excusa per visitar el poble i participar en les diferents activitats programades. La més concorreguda és, sens dubte, l'esmorzar popular, que cada any se serveix a unes dues mil persones. Els organitzadors de la fira, la Societat Recreativa La Concòrdia, cuinen fins a vuit senglars amb bolets –cedits per les colles El Cartutxo de Sant Sadurní i La Marqueta de Sant Pol–, a més de botifarres a la brasa i altres guisats amb bolets que preparen alguns restaurants locals. «La fira és l'excusa perfecta per degustar tots els plats que fem i visitar un poble preciós al peu de les Gavarres», ens explica la presidenta de l'associació, Marisol Bullich, que continua recomanant la mostra per l'exposició de bolets, que cada any reuneix unes 200 espècies, xifra que pot anar a l'alça aquesta edició, ja que «ha estat any de pluja».

L'altre gran atractiu de la fira són la quarantena de parades artesanes o lligades amb el món del bolet que envaeixen els carrers del poble per a l'ocasió. Complementen el programa una actuació de bastoners amb acompanyament de la Gralla de Boix, missa solemne cantada per la coral Vol d'Oreneta, una actuació de la colla castellera de Figueres i el teatre que cada any ofereixen els alumnes de l'escola La Pedra Dreta de Sant Sadurní, que interpretaran l'obra L'Osvald, l'elefant musical. No ens podem oblidar d'esmentar l'exposició Objectiu: Gavarres i El rebost de pagès, a l'ajuntament, la qual mostra com era i què s'hi guardava antigament en un rebost.

Descobrir el centre

Com hem dit, la fira és l'excusa perfecta per visitar Sant Sadurní de l'Heura, que des del 1973 forma part del municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní. Un conjunt de carrers estrets i llargs formen el nucli, aquest dia atapeït de parades. L'església, que està documentada al segle XI, és un edifici del segle XVIII. De l'antic castell, no se n'ha preservat gairebé res, tot i que és probable que el campanar vell (una torre romànica quadrada) de l'església formés part de les seves defenses. A pocs quilòmetres del nucli es troba la petita ermita romànica de Sant Joan de Salelles, un dels únics monuments del primer romànic que es conserven a la comarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.