El deteriorament de l'edifici de la Llotja al Gòtic obliga que s'hagi de tancar, sense aclarir-ne el destí
La caiguda d'un fals sostre fa avançar el trasllat dels alumnes a Sant Andreu
El número 2 del carrer Avinyó acull estudis artístics des de fa 70 anys, primer com a Escola Superior de Belles Arts de San Jorge, i després com a Escola Superior de Disseny i Art Llotja Avinyó. És l'hereva directa de la Llotja que hi havia a les Drassanes (la Llotja de Mar), on van estudiar artistes com ara Picasso, Miró, Fortuny i Lola Anglada, per dir-ne alguns. Els alumnes que ara estudien a la Llotja d'Avinyó –ara té uns 180 estudiants– reivindiquen la seva història i els lligams sentimentals amb el barri per oposar-se a aquest tancament. I per protestar, tal com van fer dissabte passat, elaborant un mural al voltant de l'edifici. Amb tot, aquesta Llotja –l'única que queda al centre de Barcelona, segons es queixa l'alumnat– ja s'ha quedat sense activitat artística. Si això és definitiu o no, caldrà veure-ho, perquè des del Departament d'Educació de la Generalitat, propietari de l'edifici, encara no s'ha decidit quin ús se li donarà.
Fa un parell de setmanes es va esfondrar un fals sostre de l'edifici, inclòs dins el catàleg de patrimoni de l'Ajuntament de Barcelona. El fals sostre va caure quan precisament es feien uns estudis per mesurar el mal estat de l'immoble. L'incident va motivar la decisió de tancar-lo per seguretat, i l'aturada immediata de les classes. Tot i que, segons fonts del Consorci d'Educació de Barcelona, en el marc de la Llotja s'han ofert «activitats alternatives als alumnes» perquè no perdessin les classes, el retorn a les aules no serà fins al 18 de gener, i en un edifici de la Llotja a Sant Andreu, al carrer Pare Manyanet. Des del Consorci van puntualitzar que el trasllat era previst per al maig, però que l'incident l'havia precipitat, i havia fet accelerar les obres d'adequació de l'edifici de Sant Andreu.
Malgrat que el tancament de la Llotja d'Avinyó ja era una previsió ferma, encara no hi ha cap decisió presa sobre quin ús tindrà en el futur. En una reunió per tractar aquesta qüestió que van tenir dilluns representants de Ciutat Vella i el Departament d'Educació, que té l'última paraula, van acordar, com a primera mesura, tapiar l'immoble de manera preventiva per evitar que hi entrin esquàters. I van pactar continuar «treballant» per donar una sortida a aquest edifici, sense precisar més. Des de la plataforma d'alumnes de la Llotja es reclama que es rehabiliti l'edifici i que s'hi mantinguin estudis artístics d'alguna mena. «Fa molt de temps que l'edifici cau a trossos; abans ja hi havia hagut petits accidents i ningú havia dit res», va indicar una portaveu de l'alumnat. Responsables de l'associació de veïns del Gòtic també han fet públic el seu malestar pel tancament de la Llotja, que no volen que es converteixi en «carn d'especulació».