la crònica

Empenta al nucli antic de Tortosa

El vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, va posar ahir la primera pedra de la seu de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, un edifici de quatre plantes que s'aixecarà al cor del nucli antic de Tortosa i on s'instal·laran la major part dels serveis territorials. Una primera pedra que arriba després de quatre anys de tràmits, d'un procés complex d'expropiacions i d'un treball d'excavacions arqueològiques. I que d'aquí a dos anys i mig, que és quan es preveu que l'obra estigui feta, suposarà una empenta a la rehabilitació del nucli antic, així com al reconeixement territorial de les Terres de l'Ebre. «Hem posat la primera pedra d'un edifici, però en realitat hem fet més que això: hem posat la primera pedra d'un canvi de mentalitat», va manifestar Carod-Rovira en un acte carregat de simbolisme en què es va reivindicar la vegueria de l'Ebre i que va tenir lloc al carrer Montcada, a pocs metres de la Delegació del Govern, al Palau Abària.

L'arquitecta de l'edifici, Carme Pinós, va explicar els detalls d'una construcció que sens dubte serà singular, però és evident que per recuperar el nucli antic no n'hi ha prou instal·lant-hi serveis. «L'edifici serà emblemàtic però ens quedarà el repte de tornar a portar gent a viure al nucli antic; hem de fer el barri habitable», va reconèixer l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. I certament només cal fer una ullada als habitatges del voltant de l'esplanada on la Generalitat instal·larà la seua seu, un espai que fa anys havia albergat el col·legi de La Mercè, i abans encara l'institut, per constatar l'estat de deixadesa de bona part dels habitatges. Uns habitatges on pràcticament no hi viu ningú. De fet, les balconades eren buides ahir al matí, tot i el nombre important de ciutadans que es van concentrar al carrer Montcada amb motiu de l'acte, i només un parell de curioses s'ho miraven rere una cortina.

Abans no s'acabi la construcció de l'edifici es podrà estrenar l'aparcament subterrani, que tindrà capacitat per a dos-cents cotxes i que es calcula que estarà llest d'aquí a un any i mig. Pel que fa a l'edifici que ha dissenyat l'equip de Carme Pinós, ocuparà 13.200 metres quadrats de sostre construït i hi treballaran unes 400 persones. També inclourà una sala d'actes a la planta baixa, on hi cabran 150 persones, amb la voluntat que l'edifici tingui vida social més enllà de l'horari laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.