Reparació de la façana de la Farinera Teixidor a Girona
El manteniment durarà dues setmanes i es recuperaran les ceràmiques exteriors
No es resol l’ús de l’emblemàtic edifici, desocupat des de fa sis anys
La façana de la Farinera Teixidor de Girona ha estat revestida aquesta setmana de tanques de protecció per a l’execució d’obres de manteniment a l’edifici. Els treballs i l’aparatosa instal·lació que ocupa la vorera i part del carrer Santa Eugènia –amb un pas adaptat per a vianants– han aixecat expectació sobre un possible nou ús per a aquest emblemàtic edifici desocupat des de fa sis anys, però, segons ha pogut confirmar aquest diari, no és el cas.
Fonts de la propietat expliquen que l’obra, que es preveu que durarà un parell de setmanes, respon a estrictes necessitats de manteniment; en concret, neteja de la façana, pintura, refecció de les ceràmiques decoratives exteriors i d’algunes petites esquerdes que havien aparegut. Pel que fa a l’ús de l’edifici, les mateixes fonts admeten que hi ha hagut moltes preses de contacte amb ens privats o administratius però que no s’ha concretat res. La propietat es planteja la possibilitat de llogar l’edifici, sigui en un únic lot o en diversos espais. En els últims anys s’ha especulat, entre altres, sobre la ubicació a la Farinera Teixidor d’unes galeries comercials, d’una seu dels Mossos d’Esquadra i fins la implantació del Museu del Circ (avui a Besalú), però cap d’aquests projectes s’ha concretat.
Obra modernista de l’arquitecte Rafael Masó, la Farinera es va erigir l’any 1910 per encàrrec de l’industrial Alfons Teixidor com a seu d’activitat industrial, una farinera, i l’habitatge privat de l’empresari. El 1991es van enderrocar les naus. A partir de l’any 2000 i durant quinze anys –del maig del 2000 al juny del 2015, després d’una restauració a càrrec de gabinet d’arquitectura Arcadi Pla i Masmiquel–, la Farinera Teixidor va ser la seu del diari El Punt Avui. Des del 2015 no s’hi ha desenvolupat cap altra activitat.