Urbanisme

Maçanet de la Selva afronta la reforma de la Pista Jardí

L’Ajuntament vol adaptar l’emblemàtic edifici

Un procés participatiu és la base del projecte en preparació

Posar-la al dia sense perdre’n l’essència. Aquest és el repte que afronta l’Ajuntament de Maçanet de la Selva amb la Pista Jardí. No només és un edifici arquitectònic singular amb més de setanta anys d’història i protegit com a bé cultural d’interès local (BCIL); és també un element central de la vida del poble: des de celebracions de festa major, balls, actes d’entitats, mainada que hi juga a pilota i fins els entrenaments del SHUM, l’equip local d’hoquei. Ara toca adaptar-lo.

Envans retràctils

L’alcaldessa, Natàlia Figueras, explica que s’està redactant el plec de clàusules del projecte d’obra que l’Ajuntament preveu posar a licitació aquest 2022. Preveuen una forquilla àmplia del cost, entre 300.000 i 800.000 euros, segons les opcions, si s’opta per un sistema de tancaments o envans exteriors, retràctils, que permetria donar més us a la Pista Jardí a l’hivern. Aquesta és una de les principals peticions que s’han recollit entre la població a través d’un procés participatiu que s’ha tancat a final del 2021. Entre les altres pautes que s’han marcat en aquesta recollida d’opinions i suggeriments, hi ha la voluntat de mantenir-ho obert a la ciutadana, tant per jugar-hi a pilota com per fer-hi els actes de festa major. La reforma de l’espai de bar, els vestidors, les llotges són altres aspectes que s’hauran de tenir en compte segons els resultats del procés participatiu. Queda clar que les arcades es mantindran.

El procés participatiu es va desenvolupar en tres fases: una enquesta en línia a la qual van respondre unes 260 persones (un 4,40% de la població major de 15 anys), una taula participativa en la qual van treballar una cinquantena de persones, i una sessió deliberativa amb “experts i referents històrics” (persones relacionades amb la construcció, els usos de la Pista Jardí, exalcaldes i regidors del municipi). Recollides aquestes conclusions, ara cal concretar la reforma.

“Es tracta d’adaptar-lo però no es pot transformar en un pavelló”, assegura l’alcaldessa.

Cost de 131.264,20 ptes. el 1949

La Pista Jardí de Maçanet de la Selva es va construir l’any 1949, gràcies al finançament d’un grup d’amics socis de La Societat, va costar 131.264,20 pessetes i es va inspirar en un espai de Barcelona, La Pèrgola. L’últim butlletí d’informació municipal recull l’evolució de l’edifici que inicialment només tenia els arcs i les grades amb baranes de fusta. Als anys 50, es va tancar la pista amb un mur exterior. Als setanta, es va incorporar l’escenari i modificar part dels els arcs. L’any 1993, es va canviar el paviment, les teules, les baranes i es va posar les grans portes metàl·liques. El 2004 es va adequar l’entorn i l’any 2020, l’Ajuntament decideix protegir els arcs amb la figura del bé cultural d’interès local (BCIL).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.