Urbanisme

Urbanisme

Segona protecció que grava

La decisió de protegir dos edificis singulars del centre urbà de Girona, el xalet Tarrús i el garatge Forné, ha condemnat l’Ajuntament

El TSJC sosté que la catalogació d’espais inclou indemnitzar els amos pel greuge rebut

Al xalet Tarrús, al carrer de la Rutlla, hi volien edificar, però no va ser possible. L’Ajuntament de Girona va protegir l’edifici i el va incloure, juntament amb una desena de construccions, en el pla especial de protecció del patrimoni. La decisió de protegir el xalet i el garatge Josep Forné, entre altres finques, té conseqüències: l’Ajuntament haurà de pagar al voltant de sis milions d’euros, incloent-hi els dos casos.

De moment, la protecció del garatge Forné, que van fer l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya (a través de la comissió territorial d’Urbanisme) el 2008 i el 2009, costa 4,5 milions d’indemnització a parts iguals, segons la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 21 de juliol. La família propietària de l’edifici prefereix no valorar la sentència.

El gener del 2009, l’equip de govern d’aleshores, encapçalat per la socialista Anna Pagans i amb Joan Pluma de regidor d’Urbanisme, va modificar el pla general i el pla especial de patrimoni per catalogar el garatge Forné. El consistori va obligar a mantenir el mur cortina de vidre característic (la façana lleugera) i la rampa d’accés d’un edifici construït per Joan Maria de Ribot el 1957 atesa la singularitat de la construcció.

Fracàs de les negociacions

A banda de la catalogació, en aquell moment l’equip de govern va iniciar converses amb la família, amb propostes com ara l’augment de la volumetria de l’edifici. Amb l’entrada de CiU el 2011, van continuar les converses, però hi va haver un fracàs de les negociacions al cap d’uns mesos, i la família va recórrer als jutjats. Posteriorment, va sorgir la proposta de descatalogació per evitar el final fatídic d’haver de pagar, però sense èxit. Fa tres anys la família qualificava de poc fonamentades les propostes municipals.

Segons la sentència del TSJC, le protecció del garatge Forné va fer que els seus amos perdessin un 31,59% de l’edificabilitat, a diferència de l’entorn. L’edifici és a l’encreuament del carrer Barcelona amb el carrer Lorenzana, a l’Eixample. La sentència, però, no anul·la els acords del 2009.

Per Sílvia Paneque, portaveu del PSC, “la quantitat a pagar és del tot desproporcionada”. El PSC –diu– estarà al costat “de l’Ajuntament i de la ciutat” en aquest assumpte. “Sempre que es procedeix a protegir un espai patrimonial en bé de l’interès públic, té uns costos associats”, afirma Paneque, regidora des del 2011. A la dirigent socialista li causen “vergonya” les declaracions del regidor d’Urbanisme, Lluís Martí (Junts), que dimarts havia atribuït el “nyap” a la gestió del govern municipal de fa tres mandats, amb ERC i ICV de socis. Paneque veu en les afirmacions de Martí una “utilització política” del cas, “igual que va passar amb el xalet Tarrús”. La regidora troba a faltar una negociació de l’equip de govern amb la família per evitar una indemnització de 2,25 milions.

El portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas, destaca que la sentència contrària als interessos municipals demostra que hi ha hagut una “mala gestió els últims 15 anys” i que en la darrera dècada l’equip de govern, encapçalat per Junts (abans CiU), no ha treballat de manera convenient la problemàtica. “Haver de pagar, de moment, 2,25 milions d’euros afecta les necessitats econòmiques i socials de la ciutat.” Paneque (PSC) també creu que la situació demana ara una acció conjunta de tots els grups.

A Míriam Pujola (Ciutadans) el fet que Junts i la resta de partits que formaven part del govern municipal del 2007 al 2011 “es tirin els plats pel cap és pur electoralisme. Si en 11 anys no formes part de la solució, és que t’has convertit en part del problema”.El regidor no adscrit Daniel Pamplona també considera que atribuir la responsabilitat a altres grups no té sentit. “Que el govern de Junts i d’ERC mirin a més d’onze anys a enrere per treure’s la responsabilitat de sobre d’una sentència molt perjudicial per a Girona no té cap sentit de res. Han d’assumir la responsabilitats pròpies. Han tingut onze anys per fer i desfer sobre aquesta qüeestiò. I no hi han estat a temps?”, afirma l’edil de Ciutadans.Salellas (Guanyem) hi afegeix que la qüestió hauria de ser tractada per tots els grups perquè en el futur una hipotètica sentència del Suprem a la resolució del TSJC podria significar més de 2,25 milions per a les arques municipals (incloent-hi els interessos”, cosa que podria hipotecar el següent mandat. El regidor també ha lamentat que l’equip de govern, de Junts i ERC, no hagi compartit ni abans de la sentència ni ara les decisions sobre la gestió amb els propietaris del Garatge Forné

31,59
per cent
d’edificabilitat van perdre els propietaris del garatge Forné amb la decisió municipal de protegir part de l’edifici. El TSJC reconeix que tenien 7.865 m² d’edificabilitat i van quedar amb 5.380.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia